Taart van de Week voor Karin Kers

Greetje Ekkelkamp overhandigt Karin Kers de taart. Foto: Sieb van der Laan

De Taart van de Week, beschikbaar gesteld door Bakkerij Strampel aan de Oosterstraat 28, Dorpsstraat 29 in Vledder en het Piet Soerplein 3 in Havelte, gaat deze week naar kunstenares Karin Kers.

„Graag wil ik Karin Kers opgeven voor de Taart van de Week. Zij heeft het grote schilderij in de Grote Kerk ontworpen, ingetekend, de vrijwilligers begeleid en tot slot de teksten geschreven. Ze is er maandenlang druk mee geweest,” mailde Greetje Ekkelkamp-Groen naar de redactie. Afgelopen week, tijdens een van de schilderworkshops die Karin geeft in haar atelier Assorti aan de Burg. Stroinkweg 68 in Zuidveen, werd Karin dan ook door Greetje in het zonnetje gezet met de taart. Een volslagen verrassing voor Karin. „Ik ben totaal overdonderd, maar wat leuk!”

Vlak voor de kerstdagen werd Karin benaderd om een schilderij te maken ter versiering van de bouwhekken in de Grote Kerk. „Met daarbij de bedoeling om iets te doen voor mensen die de afgelopen twee jaar in coronatijd eenzaam zijn geworden, of die iemand verloren hebben. Ik ben daar direct na de kerstvakantie mee begonnen,” vertelt Karin. Op de oproepjes vanuit de kerk en FaceBook kwamen zo’n 40 vrijwilligers Karin meehelpen. „Dat waren mensen van alle leeftijden, zeg maar tussen 6 en 80 jaar, waaronder ook Greetje. We hebben in januari en februari wekenlang in de kerk en in De Klincke gewerkt aan de doeken. Eind februari was het af. Het totale schilderij is 22 meter bij 1,5 meter. En ik had het in losse panelen geknipt van 3,5 meter. Het thema van het schilderij is Samen Sta je Sterk. Juist door samen te schilderen ontstaat een mooie verbintenis. Ik noem het dan ook ‘ons ontmoetingsschilderij’. Er zijn ook mooie contacten opgebouwd.”

Karin ontwierp en tekende de afbeeldingen, de vrijwilligers kleurden het in. „Elk paneel heeft symboliek: je ziet een paneel met onderwijzend personeel, thuiszorg, zorginstellingen, maar ook de Steenwijker toren met de lege winkelstraten. Verder is de levensboom te zien en vredesduiven; heel toepasselijk nu met de oorlog in Oekraïne. Middenin het schilderij zie je 2 grote vuisten en de armen daarvan dragen het schilderij. Er zijn nu ook kaarten gemaakt die in de Grote Kerk te koop zijn. De opbrengst daarvan is voor giro 555. Ook krijg je bij aankoop van een kaart een bloem, waarop je iets kunt schrijven. Deze bloemen kunnen in de armen van het schilderij gestoken worden. Ik hoop aan het eind van de zomer een grote bloemenzee te zien.”

Het schilderij is elke laatste zaterdag van de maand tussen 14.00 en 16.00 uur te zien in de Grote Kerk. „En ik heb vernomen dat als de bouwhekken verwijderd worden, het schilderij in de kerk aan de zijmuur wordt opgehangen. Het zal dus nog een hele tijd te zien zijn.”

Nieuws

menu