Taart van de Week voor Vestingdienst

Dominee Theo de Haan omringd door een deel van de organiserende groep mensen van de Vestingdiensten.

Dominee Theo de Haan omringd door een deel van de organiserende groep mensen van de Vestingdiensten. Foto: Sieb van der Laan

De Taart van de Week, beschikbaar gesteld door Banketbakkerij Strampel aan de Oosterstraat 28 te Steenwijk, het Piet Soerplein 3 te Havelte en de Dorpsstraat 29 te Vledder, gaat deze week naar de organisatie van de Vestingdiensten edie elk jaar tijdens de Vestingwoensdagen in de Grote Kerk om 12.00 uur worden gehouden.

Tijdens de Vestingwoensdagen organiseert de Protestantse Gemeente Steenwijk elke woensdag een kerkdienst, de zogeheten Vestingdienst. „Een meditatief moment om in de kerk bij elkaar te komen; om dankbaarheid te tonen voor de zegeningen die we mogen ontvangen,” vertelt Theo de Haan namens de Werkgroep Vestingdiensten. „Of om troost en kracht te zoeken in moeilijke omstandigheden waar we mee te maken krijgen. God is altijd nabij. Daarom niet alleen op zondag een kerkdienst, maar ook op deze woensdagen.”

Zo wil de Protestantse Gemeente zich in deze vorm laten zien. Een dienst met het karakter van een middaggebed: kort en vooral meditatief. De dienst is voor iedereen toegankelijk: of je nu op vakantie in de regio Steenwijk bent, of anders gewoon een moment van bezinning zoekt. „Ook onze eigen kerkgangers maken graag gebruik van de dienst, wanneer ze bijvoorbeeld zondags niet in de gelegenheid zijn om naar de kerk te komen.” Veel mensen zijn in touw om deze diensten te laten doorgaan. De predikant zoekt het bijbelgedeelte met bijbehorende liederen, voor een thema. Dat wordt dan op papier gezet en vermenigvuldigd, de koster zorgt voor het gereedmaken van het kerkgebouw, tijdens de dienst begeleidt een organist(e) het zingen van de liederen, de ouderling van dienst heeft de verantwoordelijkheid voor het geheel namens de Protestantse Gemeente. De organiserende groep mensen is dan ook verguld met de waardering die ze met de Taart van de Week krijgen.