Taart van de Week voor de koks van Nijenstede

Tiny van Dalen bedankt het koksteam van Nijenstede: Henderikus Doorten en Saakje Spijkerman en links Marleen Stamkov en Vronie Oomkens.

Tiny van Dalen bedankt het koksteam van Nijenstede: Henderikus Doorten en Saakje Spijkerman en links Marleen Stamkov en Vronie Oomkens. Foto Sieb van der Laan

De Taart van de Week, beschikbaar gesteld door Bakkerij Strampel aan de Oosterstraat 28, Dorpsstraat 29 in Vledder en het Piet Soerplein 3 in Havelte, gaat deze keer naar de koks van Woonzorgcentrum Nijenstede.

„Kan die taart van de week ditmaal naar de koks van Nijenstede?” Tiny van Dalen belde met deze vraag. „Want het is altijd zo gezellig en het eten is echt heerlijk!” Saakje Spijkerman glundert. „Wat leuk om te horen, fijn dat we zo gewaardeerd worden.” Naast Saakje bestaat het koksteam uit Henderikus Doorten, Marleen Stamkov, Vronie Oomkens, onder leiding van de net afgestudeerde kok Delian Vrieling.

„Vier jaar geleden zijn we gestart met gezamenlijke maaltijden,” vertelt Saakje. „Voorheen werd het eten altijd bij de bewoners op de kamer gebracht. We zijn begonnen met drie keer per week een gezamenlijke maaltijd koken voor 30 personen en inmiddels koken we 7 dagen per week voor 120 mensen! Het slaat dus goed aan. Er wordt elke dag vers gekookt, in samenspraak met de menucommissie. Eenmaal per 6 weken hebben we overleg met de menucommissie, bestaande uit bewoners vanuit de verschillende afdelingen. De menu’s variëren van witlofschotel tot macaroni of bami en we houden rekening met diëten, natriumarm en dat soort dingen.”

„Daarnaast verzorgen we het eten in het Grand Café De Gouden Engel. We hebben officieel toestemming gekregen om deze naam te gebruiken en we hebben ook het originele glas-in-lood ornament en de eerste menukaart van de Gouden Engel hier. In de Gouden Engel hebben we een uitgebreide lunchkaart, waar ook mensen van buitenaf komen lunchen. We krijgen hier zelfs kinderen van voormalige bewoners over de vloer en ook is het mogelijk om hier verjaardagen en feestjes te houden. Het is hier altijd bruisend en gezellig. We organiseren ook bijzondere activiteiten als het kerstdiner en de barbecue in de zomer. We vinden het vooral belangrijk om de bewoners erbij te betrekken. In de nieuwsbrief die zij krijgen staan ook de dagmenu’s, die zeer gevarieerd zijn. Elke dag wordt er een driegangenmenu gekookt, met een soepje vooraf, een hoofdgerecht en bijpassend nagerecht. Vandaag hadden we bijvoorbeeld hete bliksem, met warme griesmeelpap na.” Het koksteam werd afgelopen vrijdag door mevrouw Van Dalen persoonlijk bedankt met de Taart van de Week.