Te 'dik' programma en hoge papierprijs: Rabo Theater De Meenthe stopt met jaarlijks magazine. 'Maatschappelijk niet langer uit te leggen'

Rabo Theater De Meenthe stopt met verspreiding van jaarlijks magazine.

Rabo Theater De Meenthe stopt met verspreiding van jaarlijks magazine. Foto: Willem Braam

Voor het eerst in de geschiedenis van Rabo Theater De Meenthe verschijnt er midden mei geen magazine. Het theater kiest voor een programmaoverzicht in de vorm van een uitklapposter huis-aan-huis in de regio’s Steenwijkerland, Meppel, Westerveld en Stellingwerf.

Het programma van Rabo Theater De Meenthe dijt steeds verder uit en dat zou alleen in een gids van 140 pagina’s passen. „De enorme hoeveelheid papier die daarvoor nodig is en de wetenschap dat een behoorlijk percentage gidsen niet gelezen wordt of na een dag bij het oud papier ligt, maakt dat het maatschappelijk niet langer uit te leggen is om vast te houden aan een magazine”, vertelt Lianne Groen.

De marketingstrateeg van het theater legt uit dat de papierprijs ook belangrijk is geweest in de besluitvorming om het dit jaar anders te gaan doen. „Tel daar de papierprijs, de grote verspreidingsproblemen wegens gebrek aan bezorgers en een programma dat gaandeweg het seizoen veel aanpassingen kent bij op en je kan niet anders dan besluiten de promotie van een theater anders aan te vliegen.“

Online campagnes

Het theater besteedt meer budget aan online campagnes. Daarnaast worden vaker ‘UitAgenda’s’ verspreidt om zo dichter bij haar bezoekers te komen. Ook nieuwe media worden ingezet voor meer mogelijkheden in digitale communicatie. Ruim 95 procent van de kaarten wordt inmiddels online verkocht.

De resterende vijf procent belt, komt aan de kassa of komt binnen via andere kanalen zoals De Nationale Theaterkassa. Deze mogelijkheden blijven bestaan. Zeker voor de oudere bezoeker die nog niet zo handig is in de digitale wereld of angstig is via deze weg kaarten te bestellen.

Grote stap

Rabo Theater De Meenthe maakt met de keuze geen magazine uit te geven een grote stap. Het theater in Steenwijk, dat dit jaar voor de 3de keer de 50.000 theaterbezoekers aantikt in een plaats met nog geen 25.000 inwoners, is koploper in Noord-Nederland als het gaat om vernieuwing en veranderingen doorvoeren op en rondom het podium. Daar komt dus nu ook een verandering in digitalisering bij.

Er staan 140 voorstellingen gepland en twee nieuwe grote eigen festivals. Het seizoen start op 7 en 8 september met twee avonden Herman van Veen met zijn voorstelling ‘een voorstelling’ in Steenwijk. De kaartverkoop start maandag 15 mei om 10.00 uur. Op donderdag 11 mei presenteert Rabo Theater De Meenthe in een gratis te bezoeken ‘ Previewavond’ het nieuwe theaterseizoen 2023-2024. Kaarten zijn te reserveren via www.demeenthe.nl .