The Lasses: verhalen en liedjes over 'de ziel van Schotland'

De uit Paasloo afkomstige Margot Limburg en Sophie Janna vormen samen The Lasses.

De uit Paasloo afkomstige Margot Limburg en Sophie Janna vormen samen The Lasses. Foto: Bram Heeren

Je kunt wel stellen dat The Lasses hun hart hebben verpand aan Schotland. Margot Limburg en Sophie Janna toerden er twee keer en raakten danig onder de indruk van het land en de Schotten. Het ruige landschap, de gastvrijheid, oude kastelen en mythische verhalen, Schotland heeft het allemaal. Donderdag 2 december staan The Lasses met hun theaterprogramma ‘Ziel van Schotland’ in De Meenthe in Steenwijk.

Het is een bewogen jaar geweest voor The Lasses. Niet alleen hield corona hen van het podium, ook werd de in Paasloo geboren en opgegroeide Margot erg ziek. Maar net zoals de maatschappij langzaam weer open ging, krabbelde ook Margot langzaam weer op. Sinds een paar maanden staan The Lasses daarom weer af en toe op het podium. Het optreden in Steenwijk - dat een jaar geleden moest worden afgezegd, gaat op 2 december alsnog door.

The Lasses staan bekend om hun unieke samenzang. Twee heel verschillende stemmen die elkaar perfect aanvullen. Met hun Keltische en eigen folkrepertoire zijn hun concerten in de buurt van Steenwijk steevast uitverkocht. En tijdens het festival Kopje Cultuur zijn ze de laatste jaren vaste gast. Nu komen ze dus met een compleet programma met verhalen en liedjes uit dat mooie, mysterieuze Schotland. Waarom?

„Ik kwam voor het eerst in Schotland toen een vriend van mij ging trouwen”, vertelt Margot. „Eigenlijk wist ik vrij weinig van het land. Iets met mannen in kilt en malt whisky, maar verder? Tijdens de bruiloft zag ik inderdaad heel veel mannen in kilt, want dat hoort bij zo’n bruiloft. Maar ik ontdekte ook een soort oer-landschap met gele brem, schaapjes en een prachtig kasteel. Het land is er niet zo gemaakt of bedacht als hier. Het voelt heel puur. En de mensen zijn zo vriendelijk en warm dat ik me er meteen thuis voelde.”

Ook de muziek sprak aan. Tijdens de bruiloft speelde een grote band traditionele Schotse folkmuziek en er werd volop gedanst, vaak in grote groepen. Een soort omroeper vertelde hoe er moest worden gedanst, dus iedereen kon meedoen. Margot: „Ik heb de hele avond gedanst, met jonge mensen maar ook met mannen van ver in de tachtig. Iedereen hoorde erbij en er werd ook enorm veel gelachen. Vooral wanneer die rare Hollandse weer eens niet precies begreep wat de bedoeling was.” Terug in Nederland leerde Margot niet alleen meer over de dansbare Schotse muziek maar ook over de liedjes. En dat kwam goed van pas toen ze jaren later samen met Sophie Janna The Lasses ging vormen. Ook Sophie had een hechte band met Schotland. In haar studententijd woonde ze er zelfs enkele maanden en leerde ze er zichzelf gitaarspelen. En net als Margot was ook Sophie als een blok voor dat land en de muziek gevallen.

Maar wat maakt die Schotse liedjes nou zo speciaal? „Er is een heel rijke traditie aan folkmuziek”, vertelt Margot. „Of het nou gaat over liefde, oorlogen, werken in een linnenfabriek of de jaarmarkt, er is altijd wel een lied over. En die liedjes zijn heel verhalend en oprecht, recht door zee, niet gecompliceerd. Ik denk dat daar de kracht in zit.”

In hun theaterprogramma willen The Lasses hun enthousiasme over het land en de liedjes delen met het publiek. „Als we zeggen dat we Ierse muziek maken, reageren mensen altijd heel positief”, aldus Margot. „De Schotse muziek is veel minder bekend, maar daar willen wij heel graag verandering in brengen!”. Daarom vertellen The Lasses over de achtergrond van de liedjes, maar ook over hun reizen door het land. „Wanneer de bezoekers de zaal verlaten met het gevoel dat ze graag óók eens naar Schotland willen, zijn wij tevreden.”

In De Meenthe worden Sophie en Margot begeleid door Janos Koolen, de multi-instrumentalist die ook hun laatste CD Undone produceerde. Bovendien verving hij Margot toen zij niet op het podium kon staan en dus kent hij het repertoire en “de sfeer” die The Lasses neerzetten als geen ander. Het concert in De Meente begint om 20.15 en kaarten kunnen worden aangeschaft via De Meenthe.