Theaterspektakel Razzia: van buiten naar binnen

Scène uit Razzia.

Scène uit Razzia. Foto: Jan Dikken

Razzia, het succesvolle theaterspektakel dat opgevoerd is in Vollenhove in de openlucht, komt naar Theater De Meenthe. Het is een bijzondere gedramatiseerde theatervoorstelling over de oorlog waarin ook cinema, beeldende kunst en literatuur verweven zit. Het is vooral een eerbetoon aan verzetsheld Harmen Visser en geeft een beeld dat goed en kwaad dicht bij elkaar lag in Vollenhove.

Razzia is een multi cultuurproject en is geschreven door Jan Blei uit Zwartsluis met muziek van Barbara Lok en Wim Rebergen. Beeld maakt een belangrijk onderdeel uit van de voorstelling en de bekende regionale filmer Klaas Eissens tekent voor dit deel. Houtskool Kunstenares Anca Blok zorgt voor unieke portretten en aangezichten binnen de voorstelling en de 88 jarige schrijfster Marjan Berk is de verteller. Voor de regie is het jonge regietalent Mitchell ten Hove uit Kampen aangetrokken.


Het verhaal

Vrijdagochtend 17 november 1944. Landgoed De Oldenhof nabij Vollenhove. Onder leiding van de gevreesde SS- en Polizeiführer Hanns Albin Rauter, trekken vierduizend Duitse soldaten de Noordoostpolder in. Tweeduizend polderwerkers worden opgepakt en op transport gezet naar Duitsland. In Razzia volgen we het spoor van koerierster Meike van Dalen en politieagent- en verzetsman Harmen Visser. Beiden maken deel uit van verzetsgroep ‘Ome Willem’.
In een gedramatiseerde vertelling maken we kennis met landwachter van Gelder, z’n zoon Ebben en twee ondergedoken studenten. Meikes vader wordt opgepakt en afgevoerd naar Duitsland. Hij keert niet terug. Het voedt de immense haat van Meike ten opzichte van Rauter.

Ruim 1600 kinderen uit groep 7/8 en de brugklas van het voortgezet onderwijs gaan het theaterspektakel komende week bezoeken. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Platform Cultuur Lagere Scholen.

Een voorstelling die je gezien moet hebben. Én je kunt de voorstelling bezoeken op donderdag 16 en vrijdag 17 september, aanvang 20.00 uur in de Eleq Theaterzaal in Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk. Reserveren kan via www.demeenthe.nl of 0521-514 004.