Herman van Hien en Jan Vermeulen in de SLOS-studio aan de Oostwijkstraat.

Toekomst lokale omroep SLOS ligt niet aan Oostwijkstraat: 'Verhuizing op korte termijn hoeft niet meer'

Herman van Hien en Jan Vermeulen in de SLOS-studio aan de Oostwijkstraat. Foto: Sieb van der Laan

„Een verhuizing op korte termijn hoeft wat ons betreft niet”, zeggen Jan Vermeulen en Herman en Ria van Hien. En dat blijkt in de praktijk ook niet nodig. „De gemeente heeft ons maandag laten weten dat we nog een jaar of vijf in ons pand mogen blijven.” Voor de drie SLOS mensen is wel helder dat de toekomst van de lokale omroep niet in het huidige pand aan de Oostwijkstraat ligt.

Na een lange stilte werd verhuizing weer actueel bij het plan om het schoolgebouw van Eekeringe uit te breiden. Dat plan lijkt van de baan. Lijkt, want in de politiek weet je het nooit. In 2016 viel het woord ‘verhuizing’ al. „We zitten hier in een slooppand dat we om niet mogen gebruiken. Het wachten is nog op een email van het gemeentebestuur met de boodschap wanneer we hier definitief uit moeten. Nou, dat duurt dus nog even.”

Verkassen naar elders kost ook energie en menskracht. „Bij een verhuizing van de omroep moet je van alles regelen met bedrijven om hier weg te kunnen. Dat kost zo een half jaar”, zo verwacht Herman van Hien.

‘Geen geld weggooien’

De boel nog opknappen heeft niet zoveel zin. „Zo is bijvoorbeeld de binnen en buitentkant van het pand dringend toe aan een likje verf. Maar waarom zou je dat doen als je hier toch weggaat? Dan gooi je het geld zo weg.” De apparatuur van de SLOS is wat houtje touwtje. „Alles wat hier staat is afgeschreven. Geld voor nieuwe spullen is er niet. Je hoopt dat alles het blijft doen, maar dat is nooit een zekerheid.” Herman maakt soms zelf van oude spulletjes ‘iets nieuws’. „Door een gift van OPA hebben we ons internet wat professioneler op kunnen waarderen. Dat is wel prettig. Technisch onderhoud is summier. Het beste is om jaarlijks geld te reserveren voor nieuwe apparatuur. Helaas hebben we al tijden niets te makken.”

Na de brand in Volendam werden ook hier de veiligheidseisen voor panden behoorlijk opgeschaald. „Er is van alles aan gedaan om ook ons pand brandveiliger te maken. Dat is gelukt en een goede zaak.”

Positief over gemeente

Geen verkeerd woord overigens over de gemeente. „Het gemeentebestuur is ons altijd goed gezind. Als dat niet zo was had hier de deur al lang dicht gezeten. Ondanks dat ze ons steunen hebben we wel de opdracht van ze gekregen om ze kritisch te volgen. Wethouders, raadsleden en burgemeester komen hier regelmatig over de vloer. Er zijn lokale omroepen die op hele slechte voet met de gemeente staan.” Een verhuizing kost een paar duiten. „We zijn een keer op een sigarendoosje aan het cijferen geweest en kwamen op ongeveer twee kilometer aan kabels wat hier ligt. Dat zal dus bij een verhuizing van hier naar elders moeten. In 2018 hebben we een soort van berekening losgelaten op wat een verhuizing kost. Daarbij kwamen we uit op een bedrag zo tussen 60.000 euro en een ton.” In de nabije toekomst passeert nog een probleem de revue dat nogal wat geld kost. „Ziggo schaalt analoge radio af. Om onze etherzender in de benen te houden moeten wij enorm moderniseren. Investeren in nieuwe verbindingen. Een kostenplaatje van naar schatting zo tussen 12.000 en 20.000 euro.”

Met het aantal bestuurders en programmamensen bij elkaar telt de SLOS tegenwoordig ongeveer vijfendertig zieltjes. „Dat is ook wel voldoende. Het is niet zo dat je meer dan honderd mensen nodig bent om de boel goed draaiende te houden. Want het huidige aantal, maar dan wel met goede apparatuur, volstaat.” Op SLOS Tv is de wekelijkse zondagse uitzending van Jan Menger een bestseller. „Ongelofelijk zo goed als dat bekeken wordt. Er komen reacties tot ver uit de regio.” Televisie maken is duur. En als je het doet dan moet je het goed doen, zo luidt de visie van de SLOS mensen. „Een tv uitzending op locatie kost al snel zo’n zesduizend euro. Als je ziet wat sommige lokale omroepen tegenwoordig op tv brengen dan is dat niet best. Dat deden wij jaren geleden toch tien keer beter, toen we nog actiever waren met lokale televisie. Veel oude beelden van destijds zijn nog te zien op Facebook van de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken.”

‘Corona zorgt voor kosten’

Sinds corona zit het SLOS gebouw dicht. „Radioprogramma’s worden thuis opgenomen en hier op de server gezet. Burgemeester Rob Bats komt ook met enige regelmaat op zaterdag om een update te geven over het coronabeleid.” Van de omroepmedewerkers zijn alleen Ria en Herman van Hien, Lucie Otten, en Hans Bogers af en toe in het pand. Corona jaagt de omroep ook op kosten. „Wij doen er alles aan om hier een veilige omgeving te creëren. Zo hebben we uit ons eigen budget nog 1200 euro moeten ophoesten om kuchschermen aan te schaffen en desinfecterende spulletjes voor handen wassen en andere hygiënemaatregelen.”

Uiteraard denkt de SLOS zelf ook na over een alternatieve locatie om straks het omroepwerk voor te kunnen zetten. Er is in de wandelgangen weleens gesproken over de Buze, Oerthe, Meenthe, en het leegstaande voormalige postkantoor aan het Stationsplein. „De kans is wel groot dat we op een nieuwe locatie qua ruimte een aardige stap terug moeten doen. Naast het vakcollega van de RSG, dat op de nominatie staat voor sloop, staat aan de zijkant ook een mooi groot gebouw. Dat zou mogelijk voor de SLOS iets kunnen zijn.”