Topkoks brengen culinaire hoogstandjes bij je thuis

Sterrenkok Martin Kruithof bij je thuis koken: hoe heerlijk is dat? Foto: Mediahuis Noord

Tijdens de afgelopen vrijdag aangekondigde ‘avond lockdown’ werd het duidelijk duidelijk dat de horeca moet uitschakelen. Konden de gasten de afgelopen weken nog iets eerder komen tafelen, met de huidige coronamaatregelen is het alleen nog mogelijk overdag een drankje of een lunch buiten de deur te doen. Door de restaurants wordt weer ingezet op bezorgen en afhalen. Om het voor hun gasten mogelijk te maken dat zij toch ‘s avonds uitgebreid kunnen tafelen, biedt bijvoorbeeld tweesterrenrestaurant De Lindenhof thuis koken aan. Martin Kruidhof komt bij je thuis een fantastisch diner bereiden, hoe top is dat?

„Privéchef thuis betekent dat ik de hele auto vol laad, de tafel dek en ga dan koken,” zegt Martin Kruithof, chef en eigenaar van De Lindenhof in Giethoorn. „Dat is toch uniek van deze tijd. Wie krijgt er nou een tweesterrenchef op bezoek. Wie wil dat nou niet. Ik kom graag, of een van mijn chefs natuurlijk. We kunnen op vijf locaties tegelijk koken.”

Is dit ingegeven door corona? „Nou ja, we leven nu al twee jaar in corona en bij de eerste lockdown hebben we dat bedacht, om bij mensen thuis te gaan koken. En dat gaat heel goed. Voor ons is dat ook leuk, want je komt op hele mooie locaties en je leert elkaar wat beter kennen. Als je normaal gasten in het restaurant krijgt, die zie je als chef natuurlijk niet zoveel, maar als je privé kookt voor vier, of zes mensen, dan kom je heel dicht bij elkaar omdat je serveert en kookt tegelijk. Het is heel exclusief.”

Op de achtergrond het geluid van pannen op het gasstel. „Ja, ik ben een fazantenjus aan het maken, voor het hoofdgerecht. Fazant met zuurkool, ganzenlever en whiskey. Het ruikt hier fantastisch in de keuken, kan ik u zeggen. De komende tijd gaan we door met thuis koken. Misschien altijd wel, waarom niet. Gewoon als extra service er bij. Af en toe eens bij mensen thuis koken, waarom niet. En we willen mensen ook wel ons eigen kookboek, ‘de varende chef’, opsturen, dan kunnen mensen thuis onze gerechten zelf koken. Op onze website zijn alle mogelijkheden te vinden.”

Ook de chefkok van het Prins Mauritshuis in Blokzijl komt exclusief bij de mensen koken. „In de maanden november en december (behalve op de feestdagen) komt ons team een exclusief 5-gangen diner bij de mensen thuis koken en we nemen bijpassende wijn mee, evenals servies, glaswerk etc. De koks komen vanaf 17.30 uur het diner voorbereiden en daarna kun je thuis de hele avond onbeperkt tafelen,” prijst het Mauritshuis aan op hun website.

Restaurant Seidel aan het Kerkplein in Vollenhove komt niet thuis koken, maar bezorgt het liever. „Wij koken niet bij mensen thuis, omdat wij met onze spiegels werken,” vertelt Demi van der Linde, die samen met Jasmijn de Bresser de rechterhand is van de 74-jarige Marlice van Meer, sinds 1965 de eigenares van het fraaie restaurant aan de haven. „Ons restaurant is gespecialiseerd in vis en bekend om de spiegels waarop wij de gangen serveren. Door coronatijd brengen we de spiegels ook aan huis en we komen ze dan de volgende dag weer ophalen. Mensen kunnen ook afhalen, maar het is lastig rijden met de spiegels, dus brengen we ze in de meeste gevallen. Voorheen deden we dat niet echt, maar je moet wat door corona. Zeker toen we helemaal dicht waren en nu is dat ook het geval. De eerste aanvragen zijn alweer binnen, of we het thuis kunnen komen brengen.” „Als je bij ons in het restaurant komt eten, kun je kiezen voor het Spiegelmenu. Het voorgerecht bestaat uit verschillende hapjes vis en vlees, geserveerd op een spiegel. Dan krijg je nog een soepje tussendoor, en een hoofdgerecht, en tot slot de Grand Dessert-spiegel met ijs en taartjes daarop.”

„Voor thuis is dat echter te duur, omdat je dan niet alles erop en eraan hebt en geen bediening en service. Daarom kunnen we voor 25 euro een basisspiegel aanbieden, die naar believen uitgebreid kan worden met soep, desserts, maar ook meer luxere en warme producten kunnen er op.”

Nieuws

menu