Transvrouw Sidney Stacey: na een moeilijke jeugd zit ze nu goed in haar vel. 'Kippenvel toen de regenboogvlag van de toren naar beneden kwam'

Als kleuter heeft Sidney zich nooit anders dan een meisje gevoeld, geboren in het lichaam van een jongen. „Als je zo jong bent weet je dat er iets niet klopt, maar is het natuurlijk een heel complex besef dat je in het verkeerde lichaam zit. Over transgenders werd niet gesproken in Steenwijk, veel mensen waren hier niet eens bekend mee.” Sidney Stacey (18) uit Steenwijk heeft geen gemakkelijke jeugd gehad en heeft veel strijd moeten leveren om te zijn wie ze nu is: een zelfverzekerde jonge vrouw die goed in haar vel zit.

Sydney Stacey bij de Regenboogvlag.

Sydney Stacey bij de Regenboogvlag. Foto: Wilbert Bijzitter

Ze is een van de ambassadeurs van de nieuwe Stichting Regenboog Steenwijkerland en mocht in die hoedanigheid maandag samen met burgemeester Rob Bats op de knop drukken bij de Steenwijker toren. Toen de 14 meter lange Regenboogvlag naar beneden kwam rollen, zorgde dat letterlijk voor kippenvel: de zichtbaarheid die het oplevert is heel belangrijk; daarom blijft ze ook met wie dat wil het gesprek aangaan. „Al is er maar één iemand die na een gesprek zegt ‘je hebt me aan het denken gezet, ik kijk er nu anders tegenaan’, dat is al de moeite waard. Ook hoop ik een rolmodel te zijn voor anderen in dezelfde situatie. Dat had ik zelf vroeger ook graag gehad.”

‘Onhandelbaar’ op school