Tribune Vv Steenwijk krijgt naam clubicoon Anne van der Meulen: ‘Eerbetoon aan een zeer fanatieke rood-witter’

Louis Postma heeft een bankje op het complex dat zijn naam draagt. In het clubhuis pronkt een schilderij van clubicoon Kees Kist en een doek van Frans Koolen. Vanaf komende woensdagavond 8 september krijgt ook de tribune van Vv Steenwijk een naam van een ras rood-witter. Die van wijlen Anne van der Meulen.

Frans van der Velden en Jan van Rosmalen op de tribune, die door clubmensen wordt voorzien van nieuwe rode stoeltjes.

Frans van der Velden en Jan van Rosmalen op de tribune, die door clubmensen wordt voorzien van nieuwe rode stoeltjes. Foto: Sieb van der Laan

Vorig jaar werd het plan al besproken met zoon Erik van der Meulen. „Dat was tijdens één van de spaarzame wedstrijden in coronatijd. Erik vond het direct een goed idee, en zijn moeder Jannie ook”, vertelt initiatiefnemer Frans van der Velden. „Anne was naast speler iemand die eigenlijk alles voor de club heeft gedaan. Hij was onder meer jeugdleider, trainer, terreinverzorger, erelid, en bovenal een fanatiek supporter.”

Tekst gaat onder foto verder

Fanatisme

Dat laatste had Frans als tiener al snel in de gaten. „Ik had hem als trainer bij de C-junioren. Dat deed hij samen met Martin van Ewijk. De eindjaren zestig. We waren jongens van zeg maar dertien jaar en werden een paar keer op rij kampioen. Dat fanatisme zat er bij hem al vroeg in. Gemakzucht daar kon hij niet tegen. Dan kreeg je ervan langs. Wij accepteerden dat, want we leerden er alleen maar van. Dat zag je op het veld tijdens wedstrijden terug.”

Daarna speelden ze lange tijd samen in de hoofdmacht die de hoofdklasse zou halen. Destijds de hoogste klasse van het amateurvoetbal. „Zelf was ik vijftien toen ik in het eerste debuteerde. Samen met Anne beleefden we kampioenschappen en ook de neergang. Terug naar de tweede en derde klasse”, zo vervolgt Van der Velden. Tussen neus en lippen door vertelt Frans dat hij en Anne ook nog twintig jaar buren waren. „Aan de Leemkoele in Zuidveen.” Voor de club was 2012 een magisch jaar. „In Roden promoveerde Steenwijk van de tweede naar de eerste klasse, in het jaar dat de club het eeuwfeest vierde. Erik was toen trainer en Anne liet de tranen de vrije loop.”

Programma

Wat er precies allemaal gaat gebeuren op woensdagavond 8 september vanaf 18.30 uur blijft deels geheim. „Uiteraard wordt er een bord op de tribune onthuld met de naam Anne van der Meulen Tribune. Er zijn die avond ook diverse oud-spelers te gast waar Anne mee gevoetbald heeft. Er is een hapje en een drankje en een wedstrijd.” Vv Steenwijk speelt om 19.00 uur tegen Oosterwolde, dat wordt getraind door Erik van der Meulen. „Volgend jaar bestaat de club 110 jaar, en komt er mogelijk een wedstrijd met oud-spelers.”

De tribune krijgt in totaal driehonderd nieuwe stoeltjes. „Je kunt voor een klein bedrag ook een eigen stoeltje krijgen met naamsvermelding. Dan blijf je voor eeuwig aan de club verbonden. Och, we hebben hier vast de mooiste accommodatie van Nederland voor een vijfdeklasser…”