Unieke monoloog van Samuel Beckett over een eerste liefde te zien in 't Lam

Krisjan Schellingerhout.

Op het programma van ‘t Lam Ontmoet staat vrijdag 19 november een bijzondere monoloog van de hand van de Ierse schrijver Samuel Beckett op het programma. De jonge acteur Krisjan Schellingerhout speelde de monoloog ‘Eerste Liefde’ in juni van dit jaar op het (digitale) Monologenfestival in de Roode Bioscoop in Amsterdam. En nu in t Lam in Blokzijl. In een kerk, in alle eenvoud en met minimale (technische) middelen.

‘Eerste liefde’ is een kort verhaal van de Ierse schrijver en dichter Samuel Beckett (1906-1989). Beckett werd geprezen vanwege zijn tragikomische visie op het menselijk bestaan. Schitterend beschreven in zijn wereldberoemde toneelstuk ‘Waiting for Godot’. Samuel Beckett is vooral bekend om zijn poëzie en toneelwerk, maar zijn korte verhalen beschouwde hijzelf als zijn belangrijkste werk, waarin hij zijn ideeën het best kwijt kon. Eerste Liefde (premier amour) is een ontroerend en merkwaardig liefdesverhaal van een man die vertelt over zijn eerste en enige liefde. Hoewel het oorspronkelijk geen toneeltekst is, werd het in 1995 door regisseur Ger Thijs vertaald en succesvol op toneel uitgevoerd.

Krisjan zegt er zelf over: „Wat ik er goed aan vind: het is tragisch maar niet sentimenteel. Het is absurdistisch maar niet zweverig. De vertaling van Ger Thijs behoudt de oorspronkelijke stijl van Becketts tekst: literair, maar niet pocherig. Het gaat over liefde, maar dan bekeken vanuit de angst, verwarring, eenzaamheid en wanhoop die het kan oproepen.” De eindregie is van Bram van der Kelen.

De monoloog ‘Eerste Liefde’ is vrijdag 19 november te zien in ‘t Lam aan de Breestraat 2. Aanvang: 20.15 uur. Reserveren is verplicht. Kaarten à 7,50 euro zijn verkrijgbaar bij karin@karinklomp.nl

Krisjan Schellingerhout

Krisjan Schellingerhout studeerde in 2010 af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie in Maastricht. Hij liep stage bij het Toneelhuis in Antwerpen en het Ro Theater in Rotterdam. Hij was betrokken bij diverse producties van onder meer Orkater, Onafhankelijk Toneel, Toneelgroep Maastricht, Toneelmakerij, Het Zuidelijk Toneel, Toneelschuur, YoungGangsters en Theater Utrecht. Daarnaast vertolkte hij hoofdrollen in o.a. Het leven is een droom van Olivier Diepenhorst dat werd genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2017, De bezetenen van Arie de Mol, en in twee korte films van opkomend filmregisseur Jelmer Wristers.

Nieuws

Meest gelezen

menu