Vakantie in eigen land populair voor de naderende zomer: 'Geen virus meeslepen vanuit het buitenland'

De vakanties naderen. Na ruim een jaar vol coronabeperkingen lonkt de vrijheid. We willen er dolgraag op uit. Gaan we de grens over of blijven we ‘veilig’ in eigen land? Voor welke landen geldt code geel en waar is het nog code oranje. En moeten we bij thuiskomst in quarantaine? Er leven veel vragen. Ook in deze regio snakken de mensen naar ontspanning en vertier.

Ursula Dousi en Herman Santema kiezen voor een fietsvakantie in de eigen vertrouwde omgeving.

Ursula Dousi en Herman Santema kiezen voor een fietsvakantie in de eigen vertrouwde omgeving. Foto: Sieb van der Laan

We bestuderen websites van reisaanbieders, scoren folders, en zetten de koffer alvast klaar. En wat moet er allemaal mee op reis? Ursula Dousi en Herman Santema kiezen dit jaar, evenals vorig jaar, voor een fietsvakantie in eigen omgeving. „We waren een paar jaar op rij op vakantie naar Alicante. De verhuurder van het complex belde ons vorig jaar met de boodschap dat het vanwege corona niet veilig was om naar Spanje te komen. Daarom hebben we voor een fietsvakantie gekozen, en dat gaan we dit jaar weer doen. Bij reizen naar het buitenland sleep je het virus overal mee vandaan. Moet je dus niet doen.”

‘Fietsen in eigen omgeving’

Herman noemt de fiets een prima alternatief. „En dan gaan we met de gewone fiets op pad. Niks elektrisch, want de spieren moeten wel training hebben. De omgeving is hier prachtig. We hebben de nieuwe fietspaden al getest. Die liggen er prima bij. We gaan dan bijvoorbeeld langs het kanaal van Ossenzijl naar Driewegsluis, en via Oldemarkt terug.” Het tweetal heeft wel een echte klik met Spanje. „We zijn drie keer in Malaga geweest en de laatste jaren Alicante. Volgend jaar gaan we wel weer die kant op en denken dan aan Sevilla.”

Ursula spreekt uitstekend Spaans. „Heb ik vroeger op de mulo geleerd, en ik heb ook een paar cursussen Spaans gevolgd. Een prachtige taal.” Ze zijn ook al een paar keer in Italië geweest. „Daar heeft een broer van Ursula een huisje.” Het buitenland is voor dit jaar nog niet helemaal uit het hoofd gezet. „We denken in het najaar aan een treinreis naar Berlijn. Zijn we nog nooit geweest. Vooral de historie van die stad lijkt ons boeiend.”

‘Safaritent en woningruil’

„Heerlijk dat we weer meer vrijheid hebben, we gaan ook dit jaar lekker in eigen land op vakantie. En we gaan ons huis verbouwen”, zegt Maaike Jansen. Ze gaat met haar man John en hun twee kinderen vakantie vieren in een safaritent in Drenthe. „Fijn kamperen. Lijkt ons leuk. En we gaan ook een poosje van woning ruilen met een vriendin in De Bilt. Wij in haar woning, en zij in de onze. Gaan we ook daar de boel verkennen. De omgeving van Utrecht trekt ons wel.”

Ze hoeven niet zo nodig naar het buitenland. „Dat heeft er ook wel mee te maken dat we nog even wachten met vaccineren. Bij de huidige vaccins hebben we niet zo’n goed gevoel, en dat geldt ook voor zeker vijftien andere mensen in onze naaste omgeving. Die wachten ook tot er iets beters komt.” Vorig jaar werd er wel gedacht aan een vakantie in het buitenland. Dat was last minute, maar vanwege corona ging het niet door. „Zijn we met elkaar naar Terschelling geweest. De Waddeneilanden zijn ook prachtig hoor.”

‘Met de Volkswagen-bus’

„Wij hebben geen wilde plannen”, zeggen Jos en Marianne Groenendijk. „In december ben ik aan mijn rug geopereerd en daarna heb ik een campertje opgelapt, een Volkswagen-bus”, zo vervolgt Jos. „Waar we naartoe gaan? In ieder geval blijven we in Nederland. Nee, dat heeft niets met corona te maken, maar we willen eerst even de conditie van het campertje testen.” Er wordt gelachen. „Misschien komen we met dit campertje wel niet verder dan de carpoolplaats bij McDonalds”, zegt Marianne.

Het zou weleens Texel kunnen worden. „Op de boot en dan daar lekker met het campertje toeren. Onze zoon Steijn van elf gaat ook mee. In het voorjaar zijn we ook een weekje op Texel geweest. Toen hadden we daar een huisje gehuurd.” Jos gaat ook nog een oude caravan uit 1962 opknappen. „Dat wordt ook nog wel een projectje. Mogelijk kan die caravan volgend jaar achter de bestelbus. Waar we dan naartoe gaan? Nou misschien wel naar het buitenland.”

‘Verhuizen en Luxemburg’

Jan en Gea Hendriks gaan eerst haar ouders verhuizen. „Die wonen in een woning aan de Admiraal de Ruyterstraat die binnenkort wordt afgebroken. Met de verhuizing zijn we wel een poosje zoet. Mijn schoonouders gaan in de Irisflat wonen”, vertelt Jan. Voor september zijn er nog vakantieplannen. „We denken aan twee weken Luxemburg. Daar komen we al sinds 1977 op een hele fijne camping. We zijn ook al sinds 1977 bij elkaar. Kom je steeds weer bekenden tegen, en zo ontstaat een leuke band”, zo ervaart de familie Hendriks. Soms gaan ze ook een jaar niet, en kiezen ze een keer voor iets anders. „Mocht Luxemburg dit jaar niet kunnen vanwege corona, dan gaan we voor een bestemming in eigen land. Dan zou de Achterhoek voor ons een optie kunnen zijn.”