Van wie is dat beeld eigenlijk?

Niko van der Klugt, voorzitter van de commissie Beeldende Kunst Steenwijkerland, heeft er altijd nog een slecht gevoel over. Een paar jaar geleden werd, na een actie via de sociale media, een goedgekeurd kunstproject voor een aantal kunstwerken bij de toegangen van het Nationaal Park Weerribben-Wieden naar de prullenbak verwezen. Met een serie lezingen over kunst in de openbare ruimte in De Meenthe probeert de commissie sindsdien meer begrip en enthousiasme te kweken voor kunstprojecten in parken, aan straten of op pleinen.

Het beeld van Gerard Groenewoud bij het Rabobankgebouw in Steenwijk.

Het beeld van Gerard Groenewoud bij het Rabobankgebouw in Steenwijk. Foto Rabobank

Afgelopen woensdagavond vertelden de Friese kunstenaars Tilly Buij en Gerard Groenewoud over hun inmiddels enorme en zeer diverse oeuvre: beelden, objecten, een toren, een watermuseum, een bijzonder plein in Leeuwarden en noem maar op. Zo staat van hun hand in Steenwijk voor de voormalige Rabobank het beeld ‘De arbeidster’. Het is een imposante vrouw die een korenschoof lijkt te dragen, een fraaie verwijzing naar de rietteelt in de gemeente. Het beeld is duidelijk geïnspireerd op de ‘socialistisch realistische’ kunst uit de toenmalige Sovjet-Unie, een duidelijke knipoog van de kunstenaars naar de opdrachtgever, de bank met zijn coöperatieve wortels. Niet dat de Rabobank daar indertijd bezwaar tegen had. Integendeel, het beeld werd geaccepteerd en staat nog altijd fier aan de Meppelerweg. Vraag die woensdagavond opkwam, is van wie het beeld eigenlijk is nu de bank uit het pand is verdwenen.
Ander opvallend element aan het beeld is de korenschoof die de vrouw draagt, waarin een diabolo te herkennen is. Die vorm – het woord betekent oorspronkelijk twijfel, duiveltje - komt vaak voor in de werken van Groenewoud en Buij. Zo ook bij de imposante hond die al jaar en dag de toegang tot het Isala ziekenhuis in Meppel in de gaten houdt. De hond kijkt naar de ingang alsof hij ieder moment zijn baasje terugverwacht. Het beeld is robuust en vertedert tegelijkertijd. Nog altijd zit de hond op zijn oude plek, hoewel het gebouw inmiddels een geheel andere functie heeft gekregen. Zal Isala het beeld alsnog verplaatsen naar de ingang van de nieuwbouw?

Nieuws

menu