Vanaf maart hoogwaardig industriezand uit het Eesermeer

De bouw van de installatie is in volle gang. Foto: Mediahuis Noord

Al meer dan een halve eeuw is het Eesermeer bij Bedrijvenpark Eeserwold een zandwinlocatie. Vanaf maart volgend jaar zal deze locatie bij Steenwijk worden benut voor een nieuwe manier van zandwinning. ZEM vof Eesermeer zal met behulp van een zogeheten klasseerinstallatie hoogwaardig industriezand produceren.

De vof is een nieuwe samenwerking tussen G. Hellinga en Roelofs Zandwinning. De bouw van de klasseerinstallatie bij het meer is in volle gang.

Het doel van deze samenwerking is om de zandvoorkomens in de zandwinning economisch beter uit te nutten, het zand duurzaam toe te passen en op te waarderen naar hoogwaardig industriezand. ZEM vof Eesermeer zal zowel de exploitatie van het industriezand als het zand voor zandbed ter hand nemen. ZEM vof Eesermeer zal met name het noorden van het land vanaf maart volgend jaar voorzien van hoogwaardig industriezand.

Industriezand

Industriezand is een verzamelnaam voor onder andere betonzand, metselzand en asfaltzand en heeft een wat grovere korrel dan ophoogzand. Met name beton- en metselzand is een van de belangrijkste grondstoffen voor de bouw. Er bestaat hier dan ook een grote behoefte aan industriezand. Bekende toepassingen van industriezand zijn betonmortel, metselmortel, stenen en prefab onderdelen voor de bouw. Er kunnen op verzoek ook speciale zanden worden geproduceerd met verschillende korrelgroottes, variërend van fijn zand tot grof zand. Voorbeelden hiervan zijn zand voor sportvelden, paardenbakken en golfbanen.

De locatie voor Kop van Overijssel

Marcel Grit, commercieel directeur van Roelofs: „Op provinciaal niveau zijn voor de winning van zand locaties aangewezen met als doel om hierdoor het aantal transportbewegingen te beperken. Eeserwold is in dit kader de locatie voor de Kop van Overijssel geworden.”

Nieuws

menu