Verdachte uit Sint Jansklooster kan door quarantaine rechtszaak niet bijwonen

De rechtbank in Zwolle. Foto: NDC Mediagroep

Zwolle - Een uitbraak van het coronavirus in de gevangenis in Arnhem verhinderde donderdag een 21-jarige man uit Sint Jansklooster zijn strafzaak kon bijwonen. Hij wordt ervan verdacht in november in Steenwijk een man met een machete bewerkt te hebben.

De 21-jarige wil de strafzaak in Zwolle graag bijwonen, zei hij donderdag via een videoverbinding tegen de rechters. ,,Ik heb zelf geen klachten maar ik moet wel de hele dag in de cel blijven.’‘ De 21-jarige man hakte volgens het Openbaar Ministerie op 14 november vorig jaar in Steenwijk met een machete in op een kennis van hem. Met het kapmes zou hij in de richting van het hoofd geslagen hebben. Het slachtoffer liep snijwonden, botbreuken en littekens op. Wat er die dag precies is gebeurd, daarover werd op de zitting van donderdag niet gesproken. De rechters besloten de zaak aan te houden tot 4 mei. Dan wordt de strafzaak wel inhoudelijk behandeld.

‘Geen poging tot doodslag’

Wat de advocaat van S. betreft wacht zijn cliënt die zitting in vrijheid af. Buiten het slachtoffer en S. zijn er maar weinig getuigen van het voorval in november. ,,Niet blijkt dat mijn cliënt richting het hoofd of hals van de aangever heeft geslagen. Hooguit richting het lichaam of de armen’‘, zei advocaat Daniël Pluijmakers, en daarmee is er geen sprake van een poging doodslag. Er is volgens de advocaat geen reden om zijn cliënt langer in voorarrest te houden.

36 meldingen

De officier van justitie weersprak dat. De voorzitter merkte op dat er in het politiesysteem 36 meldingen zijn gedaan over S. Waarom was dat? De verdachte woont in een dorp waar hij rondrijdt in een dikke wagen, zei hij, en dat valt op. ,,En dan denken ze: die dealt drugs. Terwijl ik gewoon hard werk.’‘ In Sint Jansklooster zijn inderdaad zorgen over drugsgebruik onder lokale jongeren. De Christelijke Oranjevereniging riep in 2019 de verenigingen in het dorp bij elkaar om het probleem bespreekbaar te maken. ,,Maar ik heb daar niets mee te maken’‘, zei de verdachte.

Omdat de verdenking ernstig is, besloten de rechters dat de man vast blijft zitten tot de zitting in mei.