Verdachten mishandeling en beroving Rams Woerthe aangehouden: ‘Stevige klus voor onze afdeling recherche’

Teamchef van politie Laura Gosewisch merkt wel dat de cafés weer langer open zijn. 'Meer bedreigingen en mishandelingen...’

Teamchef van politie Laura Gosewisch merkt wel dat de cafés weer langer open zijn. 'Meer bedreigingen en mishandelingen...’ Foto: Martijn Bijzitter

De politie van Steenwijkerland heeft een aantal personen aangehouden. „Ze worden verdacht van mishandeling en beroving van een man in park Rams Woerthe eind juni”, zegt teamchef van politie Laura Gosewisch. „Onze afdeling recherche is deze zomer knap druk geweest met het onderzoek in deze zaak en de latere aanhouding.”

Ook deze zomer komen er klachten binnen over hangjeugd. Zo mag aan het Steenwijkerdiep niet meer worden gezwommen en van de brug gesprongen. „Dat is op deze locatie ongewenst. Zou je alleen zwemmen toestaan, dan blijft toch de verleiding bestaan om ook van de brug te springen. En dat is niet zonder gevaar. Bovendien zijn er in de gemeente voldoende locaties waar kan worden gezwommen in gecontroleerd zwemwater, zowel in de openlucht als zwembaden.” De jeugdagent is deze zomer best druk. „Al is de overlast in zijn geheel wel te overzien. Er is één groepje jeugd dat zich ook bezighoudt met geweldsdelicten. Dat heeft onze bijzondere aandacht.”

Feestje onderbroken

De verruiming van de coronamaatregelen maakt de handhaving door de politie ook eenvoudiger. „We handhaven alleen nog bij excessen die zich voordoen rond corona. Dat doen we samen met de gemeente.” Handhaving deed zich wel voor in Sint Jansklooster. „Want een feestje met een paar honderd mensen kan nu echt niet. Na overleg met ons heeft de organisatie zelf het feestje beëindigd. We hebben niet direct een boete gegeven, maar een last onder dwangsom opgelegd. Dat is een soort van waarschuwing. Bij herhaling volgt dan een boete.”

Meer geweldsdelicten

Dat het zomerweer niet zo geweldig is, maakt het voor de politie eenvoudiger. „Er zijn veel minder meldingen van overlast door ‘tuinfeesten’, oftewel minder bierdrinkende mensen en barbecues. Festivals waren al afgeblazen vanwege corona.” Dat de cafés langer open mogen, heeft de politie wel meer werk bezorgd. „Meer geweldsincidenten, oftewel bedreigingen en eenvoudige mishandelingen. Een stuk of tien in de afgelopen twee maanden. En dat aantal is goed vergelijkbaar met het tijdperk voor corona.’ Toch spreekt de teamchef van een op veiligheidsgebied vrij rustige zomer. „Er daar zijn we blij mee. Uiteraard krijg je meldingen, maar niet buitenproportioneel.”

Brutale insluiping

De politie heeft het de aflopen maanden niet druk gehad met het inbrekersgilde. Wel deed zich recent een brutale insluiping voor. Dat was in de Prins Bernhardstraat in Steenwijk. „De bewoonster was boven. Ze hoorde lawaai en dacht dat haar man wakker was geworden. Plotseling hoorde ze een gil van haar dochter. Die zag een insluiper op de benedenverdieping. Hij was al boven aan het snuffelen geweest.” De bewoonster belde de politie, die na drie minuten arriveerde. De insluiper kon niet wegkomen, doordat de bewoners alle deuren op slot hadden gedaan. „De man kon worden aangehouden en de spullen die hij buit had gemaakt werden hem weer afgenomen. Het voorval heeft veel impact op de bewoners gehad. De aangehouden man is geen bekende van de politie, maar wel een van het pad geraakte lokale insluiper.”

In Willemsoord bleef het bij een poging tot woninginbraak. De daders zagen geen kans binnen te komen. De politie kan goed merken dat de beveiliging van huizen beter is, en dat het aantal woninginbraken afneemt. „Mensen hebben ook steeds minder sieraden en contant geld in huis. En met zo’n grote tv loop je niet zo gemakkelijk weg.” Online fraude blijft wel, ook in Steenwijkerland, behoorlijk hoog. „Daar hebben we als politie deze zomer ook één en ander van opgelost. Zo zijn er zowel in Steenwijk als in Staphorst aanhoudingen verricht.”

Diefstal (brom)fietsen

In het oosten van Nederland worden de laatste tijd veel aangiften opgenomen van diefstal van e-bikes. „In Steenwijkerland staat de teller wat betreft het aantal aangiften van diefstal van (brom)fietsen dit jaar tot op heden op twintig. Een aantal daarvan is gestolen in de stationsomgeving.”

Er kon ook een man aangehouden worden wegens heling. „Want een vrouw zag dat haar fiets op Marktplaats te koop werd aangeboden, en deed daarvan aangifte.”

‘Verdachte panden’

De politie is de laatste tijd ook druk met het project dat de naam ‘Stuwdam’ draagt. „Daarbij brengen we ‘verdachte panden’ in beeld. Locaties waarvan we denken wat doen ze daar precies en die soms een beetje verdacht zijn. We voeren dan gesprekken met ondernemers en omwonenden van die panden. Zo is in Steenwijkerland nog weleens sprake van hennepteelt. Met enige regelmaat rollen we een plantage op. Zo lag het drugspand in Willemsoord mooi verscholen in het landschap.”

De focus lag in de afgelopen tijd, vanaf juni, vooral op Staphorst. „Dat is nu zo ongeveer afgerond, zodat we de komende periode Steenwijkerland meer onder de loep gaan nemen…”