Verduurzaming van 19 sociale huurwoningen in Oostwijken

De huidige situatie in de Cueperstraat.

De huidige situatie in de Cueperstraat. Foto: Aangeleverd

In opdracht van Woonconcept verduurzaamt BAM Wonen 19 sociale huurwoningen aan de Baltersstraat, Preistingestraat en Cueperstraat in de wijk Oostwijken in Steenwijk naar nul-op-de-meter (NOM) in Steenwijk. De woningen worden bovendien zo aangepast dat bewoners er zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

De bewoners zijn enthousiast en hebben ingestemd met het verduurzamingsplan. In februari is een start gemaakt in een leegstaande woning. Zo kunnen bewoners in april vast bekijken hoe hun woning er na de aanpassing uitziet. De uitvoering van de overige woningen staat gepland voor dit voorjaar zodat in juli 2023 alle woningen worden opgeleverd. „Het hang- en sluitwerk wordt op een andere hoogte geplaatst. Ook kunnen alle sloten geopend worden met dezelfde sleutel. Het slot is zelfs voorzien van een glow-in-de-dark-sticker”, vertelt Ruben Messak, projectmanager bij Woonconcept.

Alle installaties in de woning

Bij het verduurzamen van woningen wordt vaak een deel van de warmtepomp buiten geplaatst. Dat is bij dit project anders. De installaties worden allemaal binnen geplaatst, in de bergruimte op zolder. “De warmtepomp wordt in de woning in plaats van buiten geplaatst. Hiermee kunnen we snel woningen isoleren en verduurzamen”, zegt Tom Stolker, commercieel manager bij BAM Wonen.

Buitenbankje van oude voordeur

Naast het verduurzamen van de woningen, is ook aandacht voor biodiversiteit en circulariteit. Woonconcept experimenteert voor het eerst met klimaatadaptieve maatregelen. Een groen sedumdak lost wateroverlast op en is meteen een mooie kans om vlinders en vogels aan te trekken. In de kopstenen worden bijenstenen ingemetseld en bestaande nestkasten voor huismussen worden teruggeplaatst en uitgebreid. En de oude voordeuren? Die komen weer terug, maar dan als buitenbank.