Verenigingsgebouw Naast de Kleine Kerk geopend

Het verenigingsgebouw, dat naast de Kleine Kerk staat. Aangeleverde foto

Het nieuwe verenigingsgebouw van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Steenwijk is woensdag geopend. Voorafgaand aan de opening had zich een grote groep mensen verzamelt in de Kleine Kerk aan de Vrouwenstraat 5. Naast gemeenteleden van de kerk waren er onder de genodigden ook buurtgenoten en leden van de andere kerken uit Steenwijk.

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt heeft een lange zoektocht gehad voor het vinden van een nieuw verenigingsgebouw. „Nadat de kerkelijke gemeente de Kleine Kerk vanaf 1993 in gebruik had genomen, werd het oude kerkgebouw aan Het Schar eerst aangehouden voor vergaderingen en activiteiten. Dit gebouw is in 2013 verkocht. Er werd een zoektocht gestart met de wens voor een locatie zo dicht mogelijk bij het kerkgebouw”, aldus Jan Pieter Drijfhout, voorzitter van de commissie van beheer.

Die zoektocht eindigde bij de aankoop van de begane grond van het pand aan de Vrouwenstraat 3. Dit voormalige winkelpand is met hulp van vele vrijwilligers van de kerkelijke gemeente omgebouwd tot een verenigingsgebouw/zalencentrum.

De officiële opening van het pand werd gedaan door de koster van deze kerkelijke gemeente, Martin Gombert en Zerwin Kruizinga, jarenlang lid van de commissie van beheer en zeer betrokken geweest bij de verbouwing. Beiden onthulden de nieuwe naam van het pand: ‘Naast de Kleine Kerk’. Deze naam is gekozen uit inzendingen door gemeenteleden.

Diepere betekenis

„Op de uitnodiging voor de opening werd al verwezen naar het nieuwe verenigingsgebouw naast de Kleine Kerk, dus voor de oplettende lezer kon de naam geen verrassing meer zijn”, vervolgde Jan Pieter Drijfhout. „Dit was echter nog met een kleine n, vanaf vandaag zal dit zijn met een hoofdletter N. Uiteraard omdat het gebouw Naast de Kleine Kerk staat. Maar vooral ook met een diepere en bredere betekenis. We hopen dat dit pand mag bijdragen aan het Naast elkaar staan als gemeenteleden, dat we elkaar hier veel mogen ontmoeten. Maar ook dat we Naast de mensen om ons heen staan, de buren, de inwoners van Steenwijk. Dat we activiteiten kunnen doen met en voor de mensen Naast ons. En vooral ook omdat het een verwijzing is naar ons grote voorbeeld Christus die altijd Naast ons staat en Naast ons mee gaat.”

Vier zalen

Na de onthulling van de naam volgde het doorknippen van een lint voor de hoofdingang en konden de gasten het pand bezichtigen. Het pand heeft nu vier zalen. Waarbij er één vooral tijdens de kerkdienst gebruikt gaat worden voor de oppasdienst voor kleine kinderen. De andere 3 zalen zijn geschikt voor vergaderingen, verenigingsavonden of andere activiteiten. De wanden in de zalen kunnen worden weggeschoven zodat de zalen worden samengevoegd tot een grote zaal. Naast zaalruimte is er een ruime keuken met allerlei voorzieningen en een bar voor uitgifte van eten en drinken.

Vanaf heden hoopt de gemeente van de Kleine Kerk het pand Naast in gebruik te nemen. Uiteraard voor activiteiten van de eigen gemeente en rond de kerkdiensten, maar er zijn ook al diverse plannen voor activiteiten waarmee de gemeente Naast breder in kan zetten. Zo organiseert de Raad van Kerken binnenkort een koffie-inloop in Naast de Kleine Kerk, waar roulerend de predikanten van de kerken uit Steenwijk aan mee doen.

Nieuws

menu