Vergeten Zwarte Goud is Immaterieel Erfgoed van Nederland: Initiatief van groep muziekliefhebbers uit Sint Jansklooster en Zwartsluis

Goudzoeker Hendri op de Haar bekijkt de gouden single van zanger Ad van Hoorn.

Goudzoeker Hendri op de Haar bekijkt de gouden single van zanger Ad van Hoorn. Foto: Aangeleverde foto

Het ‘Vergeten Zwarte Goud’ behoort sinds deze week tot het Netwerk Immaterieel Erfgoed. Een groep muziekliefhebbers uit Sint Jansklooster en Zwartsluis heeft daarvoor het initiatief genomen. Het vergeten zwarte goud is muziek die is uitgebracht op elpee of single en in de vergetelheid is geraakt. De ‘goudzoekers’ organiseren volgend jaar een groot tributefestival in Sint Jansklooster en presenteren dan ook een boek over het ‘vergeten zwarte goud’.

Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variëteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Daarvoor leveren ze zelf een beschrijving aan. De Goudzoekers wijzen daarin op de waarde van de muziek die vroeger op elpees en singles verscheen.

Eigen cultuur

Veel van die schijven zijn schaars. Verzamelaars betalen soms veel geld voor de meest zeldzame exemplaren. Ook is er een eigen cultuur met bijvoorbeeld vinylcompetities en beurzen ontstaan rond verzamelaars en muziekliefhebbers. Bovendien leidde de muziek van vroeger tot muzieksoorten die nog steeds populair zijn.


Goudzoekers

De initiatiefnemers noemen zichzelf goudzoekers. Het zijn Hendri op de Haar, Robert Rook, Dennis Jensen Verhoeckx en Germaine Rook. De groep muziekliefhebbers uit Sint Jansklooster en Zwartsluis heeft een missie met het boek en het festival. Volgens hen voeren de wortels van de moderne Nederlandstalige muziek terug naar de tijd van de singles en de elpees. De periode van het zwarte goud is onderdeel van onze geschiedenis, maar de muzikanten krijgen niet het podium dat ze verdienen. Daarin willen zij verandering brengen, nu het nog kan.

Muzikaal genot

„Muziek draaien van vinyl is de meest zuivere vorm van muzikaal genot. De cultuur rondom de verzamelaars van het vinyl kenmerkt zich daarom door verbinding met- en door muziek. Het verbindt de generaties. Ouders en grootouders raken daardoor met elkaar in gesprek over wat muziek is en wat dit voor eenieder betekent”, zegt Germaine Rook.

Groot festival

De afgelopen maanden interviewden de goudzoekers tientallen artiesten die soms nog steeds bekend zijn en soms volledig in de vergetelheid zijn geraakt. Volgend jaar krijgen deze artiesten weer een podium tijdens een groots opgezet festival in Sint Jansklooster. Dit evenement staat voor 3 juni 2023 op de kalender. Kijk voor alle informatie op hetvergetenzwartegoud.nl