Verhalen over vroegere joodse bewoners verteld

De woning aan de Tukseweg 108, waar familie De Groot heeft gewoond.

De woning aan de Tukseweg 108, waar familie De Groot heeft gewoond. Foto: Martijn Bijzitter

Evenals 17 andere steden deed Steenwijk mee aan het landelijke project Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet. Zondagmiddag werden in drie woningen in Steenwijk de verhalen van de vroegere joodse bewoners verteld.

In het huis aan de Tukseweg 108 woonden Mozes (Moos) de Groot en zijn zusters Marianna en Margarita. Marion Grit vertelde over de familie De Groot.

Moos was onderwijzer aan school B. Toen joodse ambtenaren werden ontslagen en joodse kinderen niet meer naar de gewone scholen mochten, gaf Meester Moos hen les aan de eettafel in deze woning.

Moos moest zich in juli 1942 melden om te werken in Kamp Conrad bij Staphorst. In oktober 1942 werden de werkkampen voor Joodse mannen leeggehaald. Mozes de Groot was een van de Steenwijkers die vanuit Kamp Conrad op transport moest naar Westerbork. Voor zijn zussen Marianna en Margarita was het besef dat hun broer, met wie ze hun leven hadden gedeeld, richting de kampen in Oost-Europa zou gaan onverdraaglijk. Ze namen een onomkeerbaar besluit. Niemand van hen kwam terug naar hun woonplaats. Voor hen liggen hier drie Stolpersteine (struikelstenen).