Verkeersschool Attent in andere handen, maar de 'oude' eigenaren gaan nog niet met pensioen

Links Linda en Elmar Keetman, rechts Arie en Gea Vroege: zaterdag vieren zij het jubileum met een feestje.

Links Linda en Elmar Keetman, rechts Arie en Gea Vroege: zaterdag vieren zij het jubileum met een feestje. Foto: Sieb van der Laan

Zaterdag 5 februari trok er een bonte stoet aan lesauto’s, motoren, vrachtwagen en tractor door Steenwijk en omgeving. Zo werd op ludieke manier in coronatijd stilgestaan bij deze bijzondere datum: de rijschool bestond die dag 40 jaar én het was de dag dat Linda en Elmar Keetman officieel na 40 jaar de rijschool overnamen van Arie en Gea Vroege.

„Linda en Elmar zijn dan nu wel de nieuwe eigenaren, maar Gea en ik blijven ook nog wel enkele uurtjes per week aan het werk,” lacht Arie Vroege. „We hebben nog geen zin om helemaal niets meer te doen, maar inderdaad: met het 40-jarig jubileum is officieel vastgelegd dat Elmar en Linda het van ons overnemen.”

Het begin van Attent

Arie Vroege schreef zich 40 jaar geleden in bij de Kamer van Koophandel. „Op de vrijdag daarna, vrijdag 5 februari 1982, stond mijn advertentie in de Steenwijker Courant. Die advertentie leverde mijn eerste leerling op, die ’s avonds belde en ook direct begon met de autorijlessen. Daarom houden we 5 februari als startdatum aan: want toen zijn we echt begonnen met de rijschool, met 1 leerling. Afgelopen jaar hebben we 500 examens afgenomen. Ik ben begonnen met rijlessen in mijn eigen auto. Een paar jaar later heb ik een parttime instructeur aangenomen die op zaterdag in de auto ging lesgeven, zodat ik op zaterdag motorrijlessen kon geven. Deze instructeur heeft zo’n 30 jaar bij mij gewerkt, tot zijn 67 e . Intussen was ook mijn vrouw gaan leren voor rij-instructeur, samen met Geertje Fransen. En toen de beide dames slaagden waren we met z’n vieren in de rijschool. Momenteel hebben we 14 instructeurs in dienst. Ik ben in Steenwijkerwold begonnen, daarna hebben we 12,5 jaar in Tuk gezeten en hier aan de Dolderweg zitten we straks in september 25 jaar.”

Onmisbaar

„Onze eigen kinderen gaan de rijschool niet overnemen en toen we forse investeringen moesten gaan doen met de aanschaf van een nieuwe vrachtwagen en tractor, zaten we te dubben of dat nog wel verantwoord was. Elmar werkte al een tijdje bij ons en hij gaf aan dat hij wel belangstelling had voor overname. Elmar en Linda zijn eerst bij ons in de VOF gekomen en hebben de afgelopen vijf jaar meegedraaid. Dat is wederzijds goed bevallen en de knoop werd definitief doorgehakt: Elmar en Linda zouden het gaan overnemen. Maar toen kwam corona. We zijn er redelijk doorgekomen, en zij durven het nu wel aan. Elmar en Linda zijn nu de nieuwe eigenaren en Gea en ik werken nog zo’n drie dagen per week bij hen. Ikzelf geef nu motor- en vrachtwagenrijlessen en Gea geeft vooral lessen in de automaatauto, aan mensen die extra aanpassingen nodig hebben en zij geeft theorielessen voor moeilijk lerenden. Voorlopig kunnen we nog helemaal niet gemist worden!”