Vestingstad kan rekenen op korting BIZ

De gemeenteraad zal het verzoek van de stichting Steenwijk Vestingstad om de BIZ-tarieven (Bedrijven InvesteringsZone) ook voor dit jaar met een kwart terug te schroeven honoreren.

Ondanks dat het budget om activiteiten in de binnenstad te organiseren lager is, heeft Steenwijk Vestingstad ook voor dit jaar mooie festiviteiten op stapel staan, zolang de coronamaatregelen dat toelaten.

Ondanks dat het budget om activiteiten in de binnenstad te organiseren lager is, heeft Steenwijk Vestingstad ook voor dit jaar mooie festiviteiten op stapel staan, zolang de coronamaatregelen dat toelaten. Archieffoto Wilbert Bijzitter

Dat bleek uit de politieke markt dinsdagavond. Vanwege de economische effecten van de coronacrisis voor de detailhandel en de horeca hebben velen het een stuk moeilijker gekregen.

De BIZ maakt het ondernemers in Steenwijk mogelijk om gezamenlijk te investeren in het verhogen van de aantrekkelijkheid van het centrumgebied. Ook wordt dankzij deze gelden evenementen en activiteiten in de binnenstad georganiseerd. Alle ondernemers in en rond de binnenstad dragen hier aan bij op basis van de WOZ. De gemeente int de bedragen en keert vervolgens periodiek uit aan stichting Steenwijk Vestingstad. Jaarlijks - voor de coronaperiode - wordt ongeveer 150.000 euro geïnd.

Dat betekent wel dat het budget om activiteiten in de binnenstad te organiseren lager is. Steenwijk Vestingstad is zich hiervan bewust.

Vorig jaar werd het verzoek van Vestingstad gehonoreerd. Het college van burgemeester en wethouders laat weten ook dit jaar hier open voor te staan, maar het laatste woord hierover is aan de gemeenteraad, die in de vergadering van 25 mei zal beslissen.

‘Logisch gevolg’

De politici hadden geen moeite met het verzoek, zo bleek dinsdagavond tijdens de politieke markt. „Een logisch gevolg gezien de omstandigheden door – dat woord kan ik bijna niet meer uitspreken. Het geld is bestemd voor activiteiten en festiviteiten. Ik wil Vestingstad een compliment geven over hoe en wat ze vorig jaar hebben georganiseerd en ook dit jaar staan er weer mooie festiviteiten op stapel, zolang de maatregelen het toelaten”, zei Jannes Mulder (PvdA).

Miriam Slomp-Dekkers (VVD): „Wij kennen de behoefte van de ondernemers en ondersteunen het verzoek.” Thom de Vries (D66): „Hier kan ik me bij aansluiten. Zo blijft er nog een budget over voor activiteiten, zodat mensen naar de binnenstad te komen.” Richard Keizer (BGL): „De coronamaatregelen hakken er in voor de ondernemers. We zien het nut en de noodzaak van het verzoek in.”

Andere verenigingen?

„Maar hoe zit het met de ondernemers in de andere kernen in onze gemeente zoals in Vollenhove en Oldemarkt?”, vroeg Jannes Mulder (PvdA). „Die zouden we ook op de een of andere manier moeten ondersteunen”, zo stelde Mulder voor. Hij kreeg steun van Jan van Beekhuizen (CDA): „Als de gemeente daar een rol in kan spelen? Graag!”

Wethouder Bram Harmsma deelde mee dat de gemeente in overleg is om te zien hoe ze de andere ondernemersvereniging kan helpen.