Vestingstad kijkt terug op fantastisch Fashion Weekend

De grote catwalk op de Markt.

De grote catwalk op de Markt. Foto: Wilbert Bijzitter

Overvolle parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen, een stralend zonnetje en veel volk op de been in het centrum: Steenwijk had wel zin in een verzetje. Het Fashion Weekend was er dan ook eentje om in te lijsten: fantastisch weer en zoals vanouds weer de mode op de catwalks voor de winkels. En dat trok zaterdag en zondag heel veel publiek naar de binnenstad.

Publiek dat niet alleen een kijkje bij de modeshows nam: er werd volop geshopt, de terrassen zaten overvol en er stond een lange rij voor de ijsjes van de IJsmakers. Tevreden gezichten, ook bij de ondernemers. „Heerlijk,” verzucht Jan de Vries van Nautic Blue. „Dit is toch weer zoals vanouds. De modeparade van de afgelopen twee jaar was ook wel leuk, maar nu op de catwalks kunnen we veel meer laten zien en zien doet gewoon kopen.” En gekocht werd er. In het naastgelegen Elja Mode werd druk gepast en afgerekend. Dat was ook het geval bij Roel’s Fashion & Jeans. „Soms rechtstreeks van wat er te zien was op de catwalk,” lacht Roel Noord. Ook drukte bij Pieta’s Lifestyle. Zij benutte de ‘showtime’ volop voor haar winkel. De modellen verkleedden zich snel tussentijds en konden zo heel veel op de loper laten zien. Het was de eerste keer voor eigenares Pieta Groenewold. „Ik was best zenuwachtig, want ik had geen idee wat ons te wachten stond” bekent ze. „Maar het is superleuk. Er zijn zoveel mensen hierheen gekomen en ze komen niet alleen maar kijken. Ik heb dan ook ruime keuze voor iedereen, vanaf maat 36 tot en met maat 58.”

Het modebeeld

Wie met de mobiele DJ’s meeliep kreeg een mooie indruk van de nieuwste voorjaars- en zomermode. Veel van wat de grote modehuizen in Parijs en Milaan al hadden laten zien, is terug te vinden op de catwalks in Steenwijk. De kindermode is voor de meisjes vrouwelijk, met veel roze en vrolijke kleurtjes en stoer voor de jongens. De jongste modellen liepen trots mee voor Wendy’s Kids Fashion, Hema, Shoeby en Bertus Mode. Dit geldt ook voor de volwassenen. De damesmode heeft een uitbundige overvloed aan Bohémian-style, met een knipoog naar de jaren ’70: lange jurken en grote, lange rokken, rijk afgewerkt met volants en borduurwerk en broderie, verder veel tunieken, lange vesten, gehaakte tops en grote flaphoeden: Pieta Lifestyle liet ze volop zien, maar ook Store6, Salsa, De Overbuuf by Be You. Een beetje stoerder is de stijl van Leads.

De modebewuste dame draagt komend zomer een jurk, en dat geldt voor alle leeftijden. De nieuwe broek voor komend zomer heeft een lage taille, met wijde, erg lange pijpen (de zogeheten floor sweeping pant), zowel kleurrijk als zwart of wit, maar ook met prints en gebloemd. Ook een jeans met rechte pijp mag, gecombineerd met een lange blouse, tuniek of vest. Salsa Mode liet een opvallende koperkleurige variant zien. Of, eveneens terug van weggeweest, met een gilet van stof of leer. Opvallend nieuw kledingstuk dit jaar is het oversized broekpak: een zeer lange, wijde broek met grote jas. Op de catwalks gezien in kaki, hardgroen en een gedurfde geruite versie (bij De Overbuuf). De heren gaan komend zomer sportief gekleed, chique in ‘watersport’ kleuren donkerblauw en wit (gezien bij Nautic Blue), vaak gecombineerd met sportief jack met rits of bodywarmer of in stoere cargolook, veelal in legergroene tinten, gecombineerd met oudrose.

Op de grote catwalk aan de Markt was een complete, langere modeshow te zien. Forty49Nine, Store6, Roel Fashion & Jeans, Sisl Lingerie en Modehuis Ketel hadden de krachten gebundeld en dat gaf een leuke show met een mix van kledingstijlen voor alle leeftijden, met daartussen de badmode van Sisl Lingerie, die liet zien dat ook de vrouwelijke stijl met bloemen en ruches doorgevoerd is in de bikini’s en badpakken voor komend zomer.

Accessoires

De zomermode is kleurrijk, met opvallende kleuren als knalgroen, hardroze en de nieuwe kleur botergeel (gezien bij de Hema en Elja Mode). Ook de bril is kleurrijk, zoals de hippe, in zwart geklede modellen van Jorrit Muurling Oogzorg lieten zien. Stemmig gekleed in zwart, zodat alle aandacht naar de brillen ging. Want hoe mooi kan een bril zijn. De nieuwste monturen zijn in meerdere kleuren, zoals geel met rood of blauw, en ook in veel monturen is de Bohémianstijl terug te zien. Ook een mode-item is de damestas. Het meest gespotte tasje op de catwalk is het ronde schoudertasje, uitgevoerd in gevlochten riet of in een glimmend neonkleurtje. En op het gebied van schoenmode is het wit wat de klok slaat: de witte sneaker, maar vooral de stoere, witte boot.