Veteraan Henk Buschmann geslaagd voor zwarte band eerste dan: 'Zesde dan? Dat moet ik vanuit de hemel regelen'

Rek en strekoefeningen. Henk Buschmann vogelt wat door de dojo van sportschool ‘Fitness Hier’. Bijna 74 lentes jong. Trainer Colin Kist ziet het met zichtbaar plezier aan. „Geweldig toch dit?”, zo is zijn reactie. Henk deed zwarte band examen en is nu eerste dan. Ook vijf andere jiujitsukas van de BPO, Stichting Budo promotie Overijssel, deden in Assen zwarte band examen.

De zwarte band jiujitsukas van ‘Fitness Hier’ met op de achtergrond de veroveraars van andere banden in deze Japanse zelfverdedigingskunst.

De zwarte band jiujitsukas van ‘Fitness Hier’ met op de achtergrond de veroveraars van andere banden in deze Japanse zelfverdedigingskunst. Foto: Sieb van der Laan

Henk vindt het allemaal prachtig. „Acht jaar geleden liep ik in de oude sportschool van Colin. Ik zag de judozaal. Vroeger heb ik dat ook gedaan, en ik dacht zou ik het nog kunnen? Dus ben ik even over de mat gaan rollen.” Colin dacht aan judo. „Maar dat wilde ik niet. Hij heeft me vanaf mijn 65ste opgekweekt tot zwarte band eerste dan jiujitsu.” Leermeester Colin is zelf zwarte band zesde dan. „Dat ga ik niet meer redden, of ik moet het vanuit de hemel regelen”, zegt Buschmann vrolijk. „Ik ga wel door hoor, want het is ook leuk om jongeren te helpen.”

Nieuws

menu