Veteranen in Steenwijkerland krijgen penning als blijk van waardering. Ook komt er een Witte Anjer Perkje in de gemeente: 'We zoeken naar een locatie'

Een voorbeeld van een wit anjer perkje.

Een voorbeeld van een wit anjer perkje. Foto: CDA Steenwijkerland

Steenwijkerland krijgt een Witter Anjer Perkje. Dat maakt het college van B en W bekend naar aanleiding van schriftelijke vragen van het CDA. „We zien het als een mooi gebaar om een perkje aan te leggen.”

Het Nationaal Comité Veteranendag deed de omroep aan gemeenten om een Witte Anjer Perkje aan te leggen. Zo’n perkje – een veld vol witte anjers dat in aanloop naar de Veteranendag bloeit- wordt gezien als het symbool voor erkenning en waardering van oorlogsveteranen. De Nationale Veteranendag vindt ieder jaar op de laatste zaterdag in juni plaats. Voor volgend jaar wordt in overleg met buitendienstmedewerkers van de gemeente gezocht naar een geschikte plek.

Penning

„Zodra het Witte Anjer Perkje gereed is wordt dit officieel en met gepaste publiciteit door de burgemeester en een mogelijke vertegenwoordiging van veteranen geopend”, aldus het college. „De Steenwijkerlandse veteranen warenop de hoogte van het feit dat de gemeentelijke Veteranendag dit jaar in verband met de coronamaatregelen niet door ging. Zij hebben daarover op of rond 17 juni een brief gekregen. Als blijk van waardering krijgen de Steenwijkerlandse veteranen, in de eerste volle week van juli (deze week), de eerste penning uitgereikt door de gemeente.”

Naar aanleiding van de vragen van CDA heeft het college besloten om jaarlijks tijdens de landelijke Veteranendag de door het veteraneninstituut beschikbaar gestelde witte anjer te dragen.