Viering Steenwijks Ontzet half jaar uitgesteld

Vorig jaar werd met een dreunend kanonschot de start ingeluid van de Scutterie van Sint Clemens. Foto: René Wiegmink

Steenwijk - Net als zo vele evenementen gaat ook dit jaar de viering van het Steenwijker Ontzet vandaag op 23 februari niet door vanwege COVID-19. Vorig jaar, het coronavirus was al in aantocht, kon het Steenwijks Ontzet nog groots worden gevierd met een zestiende eeuwse markt in de Grote Kerk.


Op het voorplein van de kerk werd met een dreunend kanonschot de start ingeluid van onze eigen schutterij, de Scutterie van Sint Clemens. Olaf van Nimwegen, kenner van de Tachtigjarige Oorlog, stond in De Meenthe stil bij de betekenis van het Steenwijks Ontzet op 23 februari 1581 voor de verdrijving van de Spaanse overheersers in ons land. En aan het einde van de dag namen ruim tachtig Steenwijkers deel aan het Ontzetmaal in de ruimte van de Laatste Eer.

Dit jaar is er niets van dit alles. Het bestuur van de Stichting Steenwijks Ontzet heeft nog wel geprobeerd in aangepaste vorm enkele activiteiten door te laten gaan. Al gauw was duidelijk dat er dit jaar geen zestiende eeuwse markt in zat. De schutterijen van Bourtange, Coevorden en Hoogeveen waren al bereid gevonden om samen met de Scutterie van Sint Clemens door de stad te excerceren om de overwinning op de Spanjaarden te vieren. Maar ook dat kon geen doorgang vinden.

Als laatste activiteit had het bestuur van het Ontzet bedacht in De Meenthe enkele films over de Tachtigjarige Oorlog te laten draaien, zodat Steenwijk toch zou weten dat Ontzet nog leeft, ondanks corona. Zelfs deze laatste strohalm werd de stichting ontnomen. „Jammer, maar dat geldt voor zoveel activiteiten en evenementen”, zegt voorzitter Wiebe Blauw.

Toch ziet het bestuur van de Stichting Steenwijks Ontzet lichtpunten voor de toekomst. De Scutterie van Sint Clemens groeide het afgelopen jaar van vijf tot twaalf enthousiaste leden. In de zomer heeft de Scutterie een aantal zaterdagmiddagen op de Markt geoefend voor volle terrassen. Dan is er een initiatief van de horeca om één weekend in het jaar in het teken te zetten van het Steenwijks Ontzet. „Dat zal nog wel even op zich laten wachten, want de horeca heeft het op dit moment al moeilijk genoeg met zichzelf.”

Verder leven er plannen om een van de oude poorten van de stad in ere te herstellen. Wiebe Blauw: „En zo kan de conclusie worden getrokken dat na vijf jaar viering van het Steenwijks Ontzet, meer mensen de betekenis inzien van het Steenwijks Ontzet.’’

Dat sterkt het bestuur van de Stichting Steenwijks Ontzet om niet te wachten op volgend jaar 23 februari, maar de bevrijding van Steenwijk op 4 juli 1592 door Prins Maurits aan te grijpen om samen met andere organisaties zoals de Scutterie van Sint Clemens, Stichting Steenwijk Vestingstad en de gemeente op juli aanstaande de viering van het Ontzet nieuw leven in te blazen.