Vijf vragen aan Margreet Mook-Attema

Margreet Mook-Attema.

Margreet Mook-Attema. Foto: Mirjam Lensink

Margreet Mook-Attema uit Steenwijk maakt haar debuut als schijfster met boek ‘Door de ogen van mijn ziel’.

Hoe ben je daartoe gekomen?

„Het klinkt misschien gek, maar je zou kunnen zeggen dat corona de aanleiding is geweest. Net als voor veel mensen, zette het mijn drukke leven van de ene dag op de andere bijna stil. Van een overvolle zakelijke agenda naar enkele uurtjes werk per week. De tijd die vrijkwam, zorgde ervoor dat ik meer aandacht kon besteden aan andere zaken. Aan ons gezin, uiteraard, maar ook aan het lezen van boeken, artikelen op internet, programma’s op televisie en... aan mezelf. Tijd om te wandelen, een intensievere beleving van de natuur en de wereld om mij heen. Ik was er eerst niet bewust naar op zoek, maar ik kwam ‘toevallig’ steeds meer spirituele dingen tegen. Het gaf herkenning, ontwikkelde mijn intuïtieve kant en wakkerde mijn interesse aan. Het leek wel een studiejaar! Toen dacht ik: Ik wil eens uitzoeken wat spiritualiteit voor mij eigenlijk betekent. Was het altijd al in mijn leven? En zo ja, hoe en wanneer?’ Zo ontstond de behoefte om het op te schrijven. Eerst vooral voor mezelf. Echter door de ontdekkingen die ik tijdens het schrijven deed. groeide het idee (en mijn lef) om het in boekvorm uit te geven.”

Je eigenlijke beroep is coach. Wat is de link tussen het coach zijn en jouw boek?

„Eigenlijk zijn ze allemaal met elkaar gelinkt. Het boek gaat over mijn spirituele ontwikkeling. Maar ik had het boek niet kunnen schrijven zonder de ervaring en kennis die ik als Professioneel Coach heb opgedaan. Ik ben gewend om met vraagstukken van mijn klanten om te gaan, te analyseren, spiegelen, soms confronteren en mijn intuïtie daarbij in te zetten om de juiste vragen te stellen. Daardoor kon ik ook bij mezelf goed naar binnen kijken. Zeker omdat we op persoonlijk vlak ook het nodige hebben meegemaakt. Ik heb daar veel van geleerd. En ook van de mensen die ik al die jaren als coach heb mogen begeleiden. Zowel van de klanten in mijn coachpraktijk als door het begeleiden van werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Dus dankzij mijn beroep heb ik mijn spirituele ontwikkeling kunnen analyseren en vastleggen in het boek.”

Je bent je loopbaan begonnen in het bedrijfsleven. Wat deed je precies en wat maakte dat je die wereld de rug hebt toegekeerd?

„Het lijken inderdaad twee werelden; een eigen coachpraktijk en het bedrijfsleven. Maar in werkelijkheid vallen ze voor mij nog steeds samen en heb ik geen afscheid van het bedrijfsleven genomen. Sterker nog, ik word als coach ook door het bedrijfsleven ingezet. Voorheen was ik er in loondienst en heb ik in de loop van de jaren diverse functies gehad. Van commerciële binnendienst, inkoopafdeling en productmanager tot ondersteuning van directies als directiesecretaresse of management assistant. Altijd in internationaal georiënteerde bedrijven omdat ik vreemde talen en andere culturen zo leuk vond. Tegenwoordig werk ik als zelfstandig ondernemer in opdracht van bedrijven en coach ik mensen die een burn-out hebben, hun (werkzame) leven anders willen invullen of weer opkrabbelen na ziekte, etc. Voor dat soort thema’s (en meer) coach ik overigens ook klanten die als particulier bij mij komen. Ook heb ik al veel werkgevers bezocht in opdracht van de gemeente(s) om uitkeringsgerechtigden weer aan het werk te helpen.
De imago’s van mijn spirituele kant en mijn zakelijke kant zijn misschien heel verschillend; voor mij vormen ze juist een uniek evenwicht dat zowel mens als bedrijf verder kan brengen. Ik denk altijd maar zo: ‘De kracht van een bedrijf is niet primair het pand, de omzet of het product. Het is de mens. Zonder de mens is er geen bedrijf’.”

Je boek is een persoonlijk document geworden. Vond je het spannend om veel van jezelf te laten zien?

„Het is best spannend, want je maakt jezelf toch kwetsbaar. Aan de andere kant was het gevoel gewoon zo sterk dat mijn verhaal naar buiten moest. Wat begon als een analyse voor mezelf, werd namelijk al snel iets wat ik ook graag met mijn naasten wilde delen. En uiteindelijk, in alle bescheidenheid en met respect voor iedereen, zou mijn persoonlijke document misschien ook nuttig kunnen zijn voor een ander. Als herkenning, inzicht of inspiratie. De vraag of ik me (te) kwetsbaar opstel met mijn levensverhaal, is me de afgelopen maanden regelmatig gesteld. Dat was voor mij ook de aanleiding om het te verweven in de tekst op de achterflap van het boek: ‘Maak ik me daarmee kwetsbaar? Dat is het ‘m nou juist. Als je het lef hebt om op zoek te gaan naar jezelf, wordt kwetsbaarheid kracht’ .”
Smaakt het naar meer? Ben je van plan meer boeken te gaan schrijven? Wat is het volgende project dat op stapel staat?

„Ja, het smaakt zeker naar meer. Schrijven is zo leuk! Er zijn al ideeën voor nog 1 of 2 boeken. Die worden vast bijzonder, want tijdens mijn spirituele reis van het afgelopen jaar is een samenwerking ontstaan met intuïtief/spiritueel kunstenaar Lydia van Oort ( www.tekenmedium.nl ). Zij heeft ook de intuïtieve tekeningen voor mijn boek gemaakt. De ervaringen die wij samen inmiddels hebben opgedaan, lenen zich heel mooi voor een nieuw boek waarin onze belevenissen beschreven en getekend worden. Overigens zijn de fotografie en vormgeving van mijn boekomslag ook nog eens feilloos aangevoeld en uitgevoerd door de Steenwijkse Mirjam Lensink ( www.lens-inc.nl ). Ook voor onze toekomstige boeken werken we met haar samen. Spiritualiteit is een serieus onderwerp, maar bij het schrijven staat voor mij voorop dat het voor de lezer prettig leesbaar moet zijn, in een frisse, kordate schrijfstijl, waarbij een beetje humor op zijn tijd welkom is. Ik ben heel benieuwd hoe dit eerste boek van mij ontvangen wordt. Ik kijk uit naar de reacties!”

Tekst gaat onder foto verder


‘Door de ogen van mijn ziel ‘kost € 17,99 exclusief verzendkosten. Geïnteresseerden kunnen een (gesigneerd) exemplaar rechtstreeks bij Margreet bestellen: info@nova-coaching.nl . Het is ook beschikbaar via de uitgever www.bravenewbooks.nl of via de gebruikelijke verkoopkanalen (internet en boekhandel); ISBN 9789464355772.