Vijf vragen aan.... Aletta Makken: 'Meedoen aan dit tv-programma was leuke manier om mensen te laten zien wat het raadswerk inhoudt'

Aletta Makken tijdens de uitzending.

GroenLinks raadslid Aletta Makken uit Steenwijk was woensdagavond te zien in het tv-programma ‘Wat verdien jij’ met Astrid Joosten (met deelnemers uit het openbaar bestuur).

1. Hoe kwam je bij dit programma terecht?

Mijn deelname is tot stand gekomen dankzij mijn platform Internationale-Vrouwendag.nl. Met dit platform heb ik in de loop van de 12 jaren een behoorlijk netwerk weten op te bouwen. Dat breidt zich uit van vrouwenorganisaties, naar onderwijsinstellingen, theaters, musea, Europees Parlement, politici maar dus ook mensen die werkzaam zijn bij televisie en radio.

Eén van de medewerkers van BNN Vara zat in mijn netwerk en heeft mij benaderd met de vraag of ik mee wilde doen met het programma ‘Wat verdien je’. Het bleek een hele opgave om mensen uit het openbaar bestuur bereid te vinden te vertellen wat ze verdienen. Wel een beetje gek want onze vergoedingen zijn gewoon openbaar….


2. Wat was jouw voornaamste drijfveer om mee te doen?

Een echte drijfveer had ik niet, behalve dat ik altijd in ben voor nieuwe uitdagingen. Maar tijdens de opnames bedacht ik mij wel dat het een bijzonder leuke manier is om mensen te laten zien wat nu eigenlijk het raadswerk inhoudt. Het stopt namelijk niet met vergaderen in de raadszaal van het gemeentehuis.

Ik denk dat een goed raadslid namelijk veel meer doet. Je bent gekozen door een groep mensen en je dient de belangen van de inwoners dan ook naar behoren te behartigen. Dat betekent dus ook dat ik regelmatig bij mensen langs ga om eens te horen wat er leeft of waar ze mee kampen.


3. Verdient een raadslid voldoende?

In het programma kwam het al aan de orde: de verdiensten zijn niet bijster veel. Op de reguliere arbeidsmarkt verdien je vele malen meer. Bovendien wordt er van je verwacht dat je een gedeelte afstaat aan de landelijke partij; iets waar ik mij niet echt in kan vinden overigens.


4. Je motor kwam ook nog ter sprake?

Ik kreeg hier en daar een opmerking dat ik als GroenLinks raadslid op een oude motor rij. Tja, ik ben ook gewoon mens en wil ook kunnen genieten van mijn vrije tijd en dat doe ik met mooi weer op de motor. Ik probeer het goed te maken door weinig kleding te kopen ( of tweedehands) en ik leef erg sober. Zo ga ik amper op vakantie en vliegen zit er voor mij echt niet in. Ik eet weinig vlees etc. etc.


5. Hoe kijk je terug op je deelname?

Het meedoen met het programma was ontzettend leuk. Een fantastisch team medewerkers die een hele dag met mij mee op pad gingen en ik heb in de uitzending kunnen zien dat het echt goed uit de verf is gekomen. Een verrassing was wel wat het gewonnen geld naar mij ging; ik wist helemaal niet dat er wat te winnen viel!

Het zijn geen inkomsten, maar het is een ‘prijs’ die je gewonnen hebt, voor de duidelijkheid. Dat geld is apart gezet omdat ik heel graag de zijspan en de solomotor wil omruilen voor een nieuwe motor….

Nieuws

Meest gelezen