Vinyl ademt nostalgie uit alle poriën tijdens Vestingfeest: 'Platenhoezen zijn tastbaar, heerlijke kunstwerken aan de muur'

Een gouwe ouwe van Joe Cocker of The Beatles. Lekker man. Heerlijk graaien in bakken vol lp’s en singles. De knusse vinylmarkt tijdens de Vestingfeesten bleek woensdag een schot in de roos. Veel liefhebbers. En er werd zo op het oog aardig verkocht, want vinyl is weer hot.

Heerlijk graaien in bakken vol lp’s en singles.

Heerlijk graaien in bakken vol lp’s en singles. Foto Sieb van der Laan

Het weer was niet te warm. Een prima temperatuurtje om even fijn over het marktplein te struinen en door de winkelstraten, waar een aantal handelaren toestemming kreeg om waren te verkopen.

„Vorig jaar was ik bezoeker van De Meenthe tijdens een rommelmarkt en verkoop van lp’s”, zegt Koen Antonissen uit Zutphen. „Dat was een eerste kennismaking met Steenwijk.” Nu staat hij als handelaar op het plein. „Zelf verkoop ik al een jaar of tien vinyl. Alles wat ik dubbel heb, doe ik van de hand. Andere albums zeker niet hoor. Mijn collectie? Die bestaat uit zo’n tienduizend lp’s en evenzoveel singles. En dan heb ik ook nog een oude jukebox. Platen draaien doe ik elke avond. Er komt een keer een moment dat de collectie weg moet, maar nu nog niet.”

De verkoop is voor Koen hobby. „Want ik ben al gepensioneerd. Geen broodwinning dus, nee puur voor de lol. Verkoop via internet doe ik niet. Een paar keer per jaar sta ik op een markt, in oktober is er een grote beurs in de IJsselhallen van Zwolle. Daar ben ik ook van de partij.” Bepaalde muziek is tijdloos, oftewel in trek bij alle generaties. „Denk aan Elvis Presley, The Beatles, Dire Straits, en toch ook The Rolling Stones. Ja, dat zijn blijvertjes.” Platenhoezen hebben iets magisch. „Veel liefhebbers hangen de kleurrijke hoezen aan de muur. Want het zijn meestal heerlijke kunstwerken. Ja, dat lukt niet met een cd. En muziek kun je wel downloaden, maar dan heb je niets tastbaars.”

‘Ouwe zendpiraten’

Jan van Bree uit Steenwijk slentert ook langs de kramen. „Eerlijk gezegd hoop ik een lp te vinden van The Hollies.” Veel lp’s gaan voor een euro of vijf van de hand. „Zelf heb ik nog een mooie lp met boekwerk van The Beach Boys, die is van mijn broer geweest. Die leeft niet meer. Ik dacht even dat die veel waard was, maar dat valt tegen. Iets van twintig euro. Nou ja, verkopen doe ik dat ding toch niet. De emotionele waarde is veel groter.” Jan heeft thuis nog zo’n vijfenzeventig lp’s. „Van soul tot blues.” Vroeger heeft hij een geheime zender gehad. „We woonden toen in Sneek. Nee, ik ben daar nooit mee gepakt. Soms kreeg ik een tip, dat ze aan het controleren waren. Bracht ik het spul tijdig naar mijn grootouders. Mijn vader wist nooit waar die grote antenne op ons dak voor diende”, zo voegt hij nog lachend toe.

Ook Henk Stroeve is een ouwe zendpiraat. „Toen ik nog in de Rozenstraat in Steenwijk woonde ben ik twee keer gepakt. Dat was wel genoeg.” Hij zwaait met een lp van Duo X met het nummer: In mijn gedachten zie ik het kerkje weer . „Zojuist gekocht voor twee euro. Ik ben zelf ook groot fan van blaaskapellenmuziek. Elk jaar is er een dag voor deze blaaskapellen in De Meenthe. Prachtig. De Egerländer Musikanten vind ik mooi. In Duitsland worden mensen hier helemaal vrolijk van. Tja, wij hossen alleen als we drank op hebben.”

Borden en cadeau-artikelen

Fred Alblas uit Boskoop staat voor het eerst met zijn kraam in de Oosterstraat. „Nee, ik ben hier eerlijk gezegd nog nooit geweest.” Alblas vertoeft al een aantal dagen in deze omgeving, om braderieën af te reizen. „Ik slaap in hotels of in een bed en breakfast. Diever, Emmen en Appelscha, daar heb ik al op de markt gestaan.” Hij verkoopt fraaie tekstborden en cadeau artikelen met daarop gevleugelde teksten. „Veel komt uit Indonesië, maar ik wil niks op de kraam wat door kinderhanden gemaakt is.’” Leuke hebbedingetjes. ‘Geniet nu het is al later dan je denkt’, prijkt op een houten kistje en op een houten hamer staat: ‘Met jou wil ik mooie herinneringen.’ Fred wordt er blij van. „Ik noem het feiten en waarheden.”

Tekst gaat onder foto verder

Vestingfeestencoördinator Arnold Struik is tevreden. „Ik heb veel mensen met platen onder de arm weg zien lopen. Dit heeft wel potentie. Volgend jaar willen we meer dan de 22 kramen die er nu staan. Nu was 22 het maximum. In 2022 gaan we ook voor een gezellig tapje op het marktplein en continu muziek. Tot op heden hebben we geen klagen. Elke woensdag is een succes, en geluk gehad met het weer.”

Stevig rockconcert

De in de regio bekende Moonshine Ramblers maakten er een stevig rockconcert van in park Rams Woerthe. Het was een corona testevent, maar alles verliep aan de poort vrij soepel. Het staconcert trok een volle bak rond de muziekkoepel. „Jullie mogen wel wat dichterbij komen”, zo klonk het vanaf het podium. „En dansen, even het luie zweet eruit. Tijd om te bewegen.” Leuke nummers als ‘Rush Hour’ , ‘Get it Done ’ en ‘Say What you want’ passeerden de revue. Veel jong publiek, maar ook ouderen leefden zich heerlijk uit in het park.