Vitaliteitsfonds wordt verlengd door aanhoudende coronacrisis

Wethouder Trijn Jongman. Foto: PvdA Steenwijkerland

Steenwijk - Maatschappelijke organisaties, die door de coronacrisis in financiële problemen komen, kunnen langer een beroep doen op het Vitaliteitsfonds. Burgemeester en wethouders van Steenwijkeland hebben besloten om het Vitaliteitsfonds te verlengen van 1 maart 2021 naar 31 december 2021.

„Er zijn vooraf voor evenementen of activiteiten al veel kosten gemaakt. Denk aan de vergunningaanvraag, voorbereiding, de huur van tenten en dranghekken. Er is van alles geregeld, maar géén evenement. Als de organisatie dit bij de afrekening kan verantwoorden, vordert de gemeente niets terug”, lichtte wethouder Trijn Jongman tijdens de oprichting van het fonds vorig jaar toe.

Culturele instellingen, stichtingen, muziekverenigingen of sportclubs, maar ook multifunctionele centra, theaters en zwembaden, kunnen een beroep op het Vitaliteitsfonds doen. De gemeenteraad heeft in augustus 2020 € 500.000, - euro beschikbaar gesteld voor dit fonds.

Het Vitaliteitsfonds zou op 1 maart 2021 beëindigen, maar nu de coronacrisis voortduurt, kunnen maatschappelijke organisaties in de nabije toekomst voor het eerst of opnieuw geconfronteerd worden met acute problemen. Daarom heeft het college besloten om het Vitaliteitsfonds enerzijds te verlengen en anderzijds te verruimen.

Tot nu toe hebben zich in totaal 24 maatschappelijke organisaties gemeld. 14 daarvan hebben een officieel verzoek ingediend. Van de 14 officiële verzoeken zijn 6 verzoeken zijn toegekend, 6 zijn afgewezen en nog 2 zijn in behandeling.

Tot nu toe is er € 95.107,- uitgekeerd, maar het subsidieplafond van het fonds bedraagt € 500.000,- en is dus nog lang niet bereikt.