Vitens raadt inwoners van Steenwijkerwold, Tuk en Witte Paarden aan om kraanwater minimaal drie minuten te koken voor gebruik vanwege een lichte verontreiniging van het drinkwater

Het drinkwater in de watertoren van Steenwijkerwold is licht verontreinigd. Foto: Jacob Kuiper

Vitens heeft tijdens een reguliere controle bij de watertoren van Steenwijkerwold een lichte verontreiniging aangetroffen in het drinkwater. Het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland geeft daarom een kookadvies aan de inwoners van Steenwijkerwold, Tuk en Witte Paarden om het kraanwater minimaal drie minuten te koken.

Vitens heeft enterococcen aangetroffen in het drinkwater, het gaat hier om een melkzuurbacterie. Deze bacteriën komen overal in het milieu voor, bijvoorbeeld in sloten en plassen. Deze bacterie mag echter niet voorkomen in drinkwater. „Wij willen geen risico nemen met uw gezondheid en roepen daarom op het drinkwater te koken voor consumptie”, zo laat Vitens weten.

Drie minuten koken

Vitens geeft het kookadvies om het water uit de kraan altijd drie minuten te koken. Dit geld voor het water dat je drinkt, water waar eten of drinken mee gemaakt wordt of water voor het tandenpoetsen. Het is niet nodig het water te koken voor het douchen, een toiletbezoek of het doen van de afwas. Kijk hier voor meer informatie.

Water uit een waterkoker of koffiezetapparaat kunt je alleen gebruiken wanneer het water drie minuten gekookt heeft. „Een waterkoker kookt water meestal niet drie minuten lang op 100 graden Celsius. Als u een koffiezetapparaat gebruikt, gebruik dan flessenwater”, aldus Vitens.

Wanneer je toch ongekookt water binnen krijg, dan bestaat er een kans dat je last krijgt van je maag of darmen. Mocht dit het geval zijn dan wordt er geadviseerd om de huisarts te bellen. Vitens laat weten dat de kans dat je deze klachten krijgt zeer klein is.

Maatregelen

Vitens neemt zelf natuurlijk ook maatregelen. Zo spoelen ze bijvoorbeeld de leidingen door of voegen ze tijdelijk chloor toe aan het water. Hun laboratorium neemt monsters en bekijkt de resultaten. Dit duurt normaal een paar dagen. Daarna is de besmetting meestal opgelost.

Bij storingen of werkzaamheden kan het water soms tijdelijk van mindere kwaliteit zijn. Als Vitens niet kan beloven dat het water van de allerbeste kwaliteit is, geeft het bedrijf altijd een kookadvies om het drinkwater ruim 3 minuten te koken. Op waterstoring.nl kunt je altijd zien wat de situatie is.

Nieuws

menu