Vmbo'ers SG Eekeringe uit Steenwijk en Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst bouwen nestkastjes om plaagrups te verjagen

De nestkastjes worden gegraveerd door de leerlingen. Foto: Natuurvereniging IJhorst-Staphorst

Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst en vmbo-leerlingen van SG Eekeringe in Steenwijk hebben ruim honderd nestkastjes gemaakt voor kool- en pimpelmezen om de plaagrups te bestrijden.

De leerlingen hebben het logo van de natuurvereniging gegraveerd op de nestkastjes. Deze zijn in elkaar gezet door de vrijwilligers van de vereniging.

Evenwicht in de natuur

De leerlingen, die de afdeling techniek volgen, leren volgens woordvoerder Monica Verbaarschot van Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst hierdoor hoe belangrijk een evenwicht is in de natuur. „Met een verstoord evenwicht kan een diersoort gaan overheersen, zoals nu de eikenprocessierups. Veel mensen krijgen jeuk of allergische reacties van de brandharen van deze rups. Door nestkastjes op te hangen, komen er meer vogels. Die gaan eikenprocessierupsen eten en zo komt de natuur meer in evenwicht. Natuurlijk hebben nog meer dingen een positieve invloed, zoals meer bloemen en planten en langer gras in tuinen, parken en wegbermen. Daarin leven bijvoorbeeld roofinsecten van de eikenprocessierups, zoals sluipwespen.”

De nestkastjes zijn te koop bij de vereniging. Via KroKo MultiPunt in IJhorst en ook bij een aantal leden van de werkgroep nestkasten.

Voor het broedseizoen van dit jaar is het volgens Verbaarschot te laat, maar vanaf het najaar hebben de nestkastjes wel weer een functie. Het is bekend dat veel vogels er dan gebruik van maken als winterverblijf. De opbrengst gaat naar de natuurvereniging, die daar weer andere projecten kan financieren.

Nieuws

menu