Vocal@Motion geeft online open repetitie: Net alsof je met het koor in 1 kamer staat te zingen

Steenwijk – De koorleden van Vocal@Motion zijn alweer sinds februari aan het repeteren. Niet zoals voor corona in een zaaltje, maar online. Belangstellenden kunnen woensdagavond meezingen tijdens een open online repetitie. „Het is net alsof je met het koor in één kamer staat te zingen.”

Hester Buursma aan het repeteren met op de achtergrond Ingeborg Sturre.

Hester Buursma aan het repeteren met op de achtergrond Ingeborg Sturre. Foto: Martijn Bijzitter

Ingeborg Sturre en Hester Buursma zitten woensdagavond om 19.30 uur klaar voor de online repetitie. Buursma is te gast bij Sturre en heeft een plekje gekregen achter een laptop in de werkkamer van Sturre, die in het dagelijks leven edelsmid is. Ze wordt omringd door een vitrine met sieraden en een werktafel vol met gereedschap. Sturre zelf zit anderhalve meter verderop achter een laptop in haar atelier. Via het online audio platform Zoom kletsen de zangeressen bij met de andere 13 koorleden. Een half uurtje later verwelkomen zij tien belangstellenden die wel eens een online repetitie willen bijwonen. Alle zangers en zangeressen schakelen dan over op Jamulus. Sturre legt uit dat deze software is gemaakt door Volker Fischer en geschikt is om met maximaal vijftig mensen online te musiceren of zingen.


Mengpaneeltje

Dirigente Barbara Lok uit Zwartsluis begint de online repetitie met wat toonladders om de stemmen op te warmen. ‘ Don’t worry be happy’ , is het eerste lied dat het online koor aanheft. „Dat is een van onze favoriete liederen, daarmee kunnen we lekker voluit gaan”, vertelt Sturre als ze even haar koptelefoon afdoet. Tijdens het zingen kijkt de mezzo naar het scherm van haar laptop. Rechts ziet ze alle zangers en links een mengpaneeltje met allerlei opflikkerende lampjes en schuifbalkjes. „Kijk, hiermee kan de dirigente iedereen dimmen of versterken.” Ze reikt me haar koptelefoon aan, zodat ik ook even mee kan luisteren. Het geluid is verrassend goed. Het gezang klinkt niet helemaal honderd procent synchroon, maar komt toch aardig in de richting. „En dat terwijl mijn internet niet eens geweldig goed is, maar het geluid klinkt wel kant en klaar.”

Online repetitieruimte

Jamulus is volgens Buursma veel beter dan Zoom, waarmee het koor eerst geëxperimenteerd heeft. Dat systeem stuurt het geluid immers met een veel grotere vertraging door, zodat een stuk in een langzamer tempo eindigt dan dat het begint. „Met Jamulus lijkt het net alsof je met het koor in één kamer staat te zingen.” Deze software kun je gratis op internet downloaden. De mensen die zich aanmelden kunnen daarna via de Jamulus-server in een soort online repetitieruimte samen spelen of zingen. Het mooie daarvan is dat hierbij geen grenzen gelden. Dat blijkt ook woensdagavond bij de online repetitie van Vocal@Motion, waarbij ook een zangeres uit Kerkrade meezingt. Zij reageerde op de oproep die het koor op sociale media en koorsites deed.


Bassen


Tussen het zingen door krijgt Sturre nog een paar telefoontjes en appjes van koorleden. „Ik bedien ook nog de hulplijn,” legt ze uit. Ze is blij dat het koor dankzij de online mogelijkheden kan blijven repeteren en zich voorbereiden op toekomstige concerten. „Zingen is heel belangrijk, het is een onderdeel van ons leven.” Met de online repetitie hoopt ze dat er van de tien belangstellenden een aantal lid worden. „In december zijn we twee bassen verloren en daarom zijn we in ieder geval op zoek naar twee nieuwe bassen.”

Lok roept even later alle zangers weer bij elkaar, waarna ze het lied Oceaan van Racoon voorzingt. De zangers volgen haar instructies en zingen vierstemmig vanuit hun eigen huiskamer of zolder: „Een oceaan om in te vluchten. Nooit jaloers te hoeven zijn. Liefde om je hart te luchten. Een oceaan, hoe lekker zou het zijn.”