Vogelina is weer terug op de Markt in Steenwijk, tot vreugde van haar vaste klanten.

Vogelina is weer terug op haar vertrouwde plek: met haar kraam staat ze al 52 jaar op de Markt in Steenwijk

Vogelina is weer terug op de Markt in Steenwijk, tot vreugde van haar vaste klanten. Foto: René Wiegmink

Na vier maanden afwezigheid keert Vogelina Muller (72) afgelopen zaterdag voor het eerst sinds de lockdown weer terug op de Markt. Vanuit haar kraam brengt ze met een stralende lach kleding en allerlei andere koopwaar aan de man en vrouw. „Mijn vaste klanten zijn blij dat ik er weer ben.”

„Lieverd,” met die titel spreekt Vogelina al haar klanten aan. Ze blijven graag even staan voor een praatje over het weer of hun grote en kleine zorgen. Zaterdag om 11.30 uur heeft de marktkoopvrouw, die zichzelf warm heeft aangekleed met een dikke gele jas, al weer heel wat klanten kunnen helpen. Sieraden, petten, sjaals, horloges, mondkapjes en zelfs de nieuwste speelgoedrage Poppit, je vindt het allemaal in haar kraam.

Speelgoed

Op de rode luifel staat met grote witte letters VOGELINA. “Dat is mijn voornaam, die komt uit Groningen,” legt de marktkoopvrouw uit. Ze heeft aan de Markt in Steenwijk ook nog een winkel die dezelfde naam draagt. Daar begon ze veertig jaar geleden mee. Met haar marktkraam staat ze al 52 jaar op de Markt in Steenwijk. Ze komt ook vanaf het begin al op de grote jaarmarkten in de omgeving, zoals die van Oldemarkt en Sint Jansklooster. Eerst verkocht ze speelgoed en plastic sieraden. „Nu heb ik geen nepspul meer liggen, alles is echt en komt van dezelfde groothandels als waar de juweliers die halen. Kijk maar zilveren oorbellen en titanium horloges,” wijst ze aan.

Accu’s kapot

De voorbereidingen voor de eerste marktdag na de lockdown begonnen trouwens niet zo goed voor Vogelina. „Het was een drama, de beide accu’s van mijn kar waren kapot gegaan omdat ik ze vier maanden niet gebruikt heb. Nog voordat ik iets had verdiend, kon ik gelijk 930 euro wegtikken...” Ook heeft ze veel werk aan het op orde brengen van het assortiment. „Op 5 december stond ik voor het laatst op de Markt, ik moest daarom eerst al het onverkochte winterspul uit de kar halen.”

Vaste klant Natasja Kruit uit Steenwijk is blij dat Vogelina terug is. „Ik heb haar erg gemist. Ik kom hier altijd voor mijn sieraden, kleding en sjaals,” zegt ze. Een oudere vrouw zoekt ondertussen een ring uit. Ze vertelt dat haar man is overleden en dat ze een ring zoekt, die de herinnering aan hem levend houdt. Vogelina laat haar rustig even in de bakken scharrelen. „Heb je al iets gevonden, lieverd?” vraagt ze na een tijdje.

Stralende lach

Vogelina hoopt nog wel een tijdje op de Markt in Steenwijk te staan. „Hier kom ik het liefst. Het is hier altijd gemoedelijk en ik ik heb lieve klanten, die niet fanatiek proberen af te dingen.” Ze zwaait ondertussen even naar een jonge clown die met zijn muziekkarretje tussen de kramen doorloopt. „En het gaat me niet eens zozeer om veel geld te verdienen, maar om de positieve energie die ik van de mensen krijg.” Die heeft ze op de eerste marktdag na de lockdown zo te zien weer volop opgedaan. Op de hele markt vindt je geen marktkoopman of -vrouw met zo’n stralende lach als die van Vogelina!