Volle tribune van vv Steenwijk schreeuwt Max Verstappen naar zege

Kinderen en volwassenen in fraaie Red Bull shirts en Oranje tricots met de naam Max. Ook zijn er van een andere bloedgroep, zoals Ferrari. Ze hebben kleurrijke petten van de teams op hun hoofd. En speaker Egbert Vink draagt een shirt van de Spanjaard Fernando Alonso. „Och, dat had ik nog in de kast.”

Samen de verrichtingen van Max volgen.

Samen de verrichtingen van Max volgen. Foto: Sieb van der Laan

Op het toegangshek van sportpark Nieuwe Gagels hangt een nationale rood-wit-blauwe vlag met daarop de naam van de hoofdrolspeler van zondagmiddag, Max Verstappen.

Lange tijd was het overal in het land een race om kaartjes voor een bezoekje aan het circuit van Zandvoort. Helaas was dat al vlot een gelopen race. En als je dan niet tot de geluksvogels behoort, zoek je naar een alternatief. En dan is het niet zo raar om gezamenlijk met een groot aantal mensen naar de race te kijken. Zoals gistermiddag lekker vanaf de tribune of langs het veld in het zonnetje, kijken naar een megagroot scherm met scherpe beelden van circuit, bezoekers en bovenal de Formule 1 coureurs. Zo rond twee uur in de middag, een uur voor de race, is het al lekker druk bij vv Steenwijk. „Toch al zo’n tweehonderd mensen binnen”, zeggen Lianne en Sandra Vos.

Tekst gaat onder foto verder


‘Historische race’

Ze krijgen van velen een pluim voor dit bijzondere initiatief, waar ze maanden samen met andere clubmensen aan gewerkt hebben. Bezoekers spreken van een ‘historische race’. Dat is het ook. In 1985 was hier de laatste Formule 1 race, met de inmiddels overleden Oostenrijker Niki Lauda als winnaar. Dezer dagen was zijn racehelm van toen en de veroverde bokaal nog in Zandvoort te zien. Inzet was zondag dus de erfenis van Lauda, oftewel de vraag wie in zijn voetsporen mocht treden?

Rook en applaus

Op Zandvoort zorgt het legioen voor Oranje rook en jong en oud op de rood-witte tribune juicht en klapt de handen beurs als Max vanaf pole position voor de eerste keer de Tarzanbocht in vliegt. Al redelijk snel blijkt dat het deze middag tussen drie coureurs gaat, de Mercedes rijders Lewis Hamilton en Valtteri Bottas, en onze eigen Max Verstappen. „Kom op Max”, zo is vaak hoorbaar. Bij een pitstop neemt Bottas de koppositie over, maar al snel zijn de rollen weer omgedraaid. De verschillen met Hamilton zijn nooit groot, maar Max geeft geen krimp.

Confetti

Als hij als eerste Nederlander in de Formule 1 geschiedenis van Zandvoort winnend over de meet gaat knalt op de rood-witte tribune confetti, en ontploffen de tribunes van Zandvoort zo ongeveer van vreugde. En dan volgt nog de verloting bij de voetbalclub, waar onder meer een grote fles met zes liter bubbels te winnen is. Uiteraard worden er biertjes gedronken op onze Max. En het Wilhelmus klinkt.

Verstappen spreekt zelf van een ‘amazing day’. En dat vinden ze in Steenwijk ook. „Wat een held”, zo is hoorbaar.