Voorbereidingen voor Sinterklaasfeest Steenwijk in volle gang: ‘Intocht en Sinttoneel gebeurt met roetveegpieten’

Vorig jaar kon het niet vanwege corona. De intocht van de goedheiligman en zijn gevolg werd geschrapt. Dit jaar heeft het er alle schijn van dat Sinterklaas en zijn pieten traditiegetrouw met de pakjesboot in het Steenwijkerdiep aanmeren. Ook het Sinttoneel mag weer.

Oefenen voor het Sinttoneel ‘Inpakken en wegwezen’ is eind september begonnen

Oefenen voor het Sinttoneel ‘Inpakken en wegwezen’ is eind september begonnen Foto: Sieb van der Laan

Ook dat na een jaar van afwezigheid. „We werken deze keer zowel bij de intocht als het toneel met roetveegpieten”, vertellen Jan Wiersma, Sierd Tilma en Wilma Werkman. Laatstgenoemde is regisseur van het Sinttoneel.

Tekst gaat onder foto verder

Bij de intocht, en in veel mindere mate het Sinttoneel, wordt aandacht geschonken aan het ‘Spaanse verleden’ van Steenwijk. „Oftewel we gaan het sinterklaasverhaal verbinden met de historie van de vestingstad.” Daarbij kruipt Tilma in de huid van Johan van den Kornput. Wiersma is vaandeldrager. „Sierd is mijn baas”, zegt Jan. „We zijn op pad geweest om in de Kop van Overijssel op basisscholen te vertellen over de zestiende eeuw.”

Van den Kornput is daarvoor speciaal van zijn sokkel aan de Oosterpoort geklauterd. „Dan weten de kinderen vooraf al een beetje wat er straks komen gaat. Sierd heeft dat op scholen in Steenwijk gedaan, en ik in het buitengebied”, merkt Wiersma op. Ze zijn wat teleurgesteld dat ze niet op alle scholen met open armen ontvangen zijn. „Er waren wat scholen die aangaven geen behoefte te hebben aan onze komst en verhaal. Jammer, laten we hopen dat de kinderen van deze scholen straks wel het Sinttoneel bezoeken.”

‘Geen zwarte pieten’

Op zaterdag 13 november is dit jaar de intocht. „Dat doen we zoals gezegd met roetveegpieten. Bij de laatste intocht in 2019 zijn er ook in Steenwijk zwarte pieten bedreigd. Dat soort toestanden willen we niet. Het is een kinderfeest. Dat moet centraal staan, vandaar onze keuze.” Ze vertellen in het kort even het verhaal van de intocht. „Sinterklaas en Johan van den Kornput zijn vrienden. Ze hebben elkaar ruim vijfhonderd jaar geleden in Spanje ontmoet. Van den Kornput vaart derhalve mee op de boot van de Sint naar Steenwijk. Hij is een beschermheer van Steenwijk en Sinterklaas.”

Er is echter een groot probleem, want het grote boek van de goedheiligman ligt al in het Sinterklaashotel. Dat komt op een locatie aan de Markt in Steenwijk. „De Sint heeft per ongeluk zijn navigatiekaart in het grote boek gestopt. De grote vraag is dan ook: hoe komt hij nu zonder navigatie in Steenwijk?” Gelukkig heeft een smart piet de oplossing. „Hij heeft een mega smartphone. Die krijgt een plaatsje op de stoomboot en zo kan de Sint zonder problemen richting Steenwijk.”

Scutterie

De Scutterie van Sint Clemens is ook bij de intocht aanwezig. „Dat gebeurt wel zonder wapengekletter.” Sierd Tilma draagt als enige een wapen. „Want Johan van den Kornput kan niet zonder zijn rapier.” Dat is een relatief slank, scherp gepunt type zwaard dat vooral in de zestiende en zeventiende eeuw in Europa werd gebruikt. Bij aankomst in Steenwijk geeft burgemeester Rob Bats de sleutel van het Sinterklaashotel aan de hopman die destijds zo dapper Steenwijk verdedigde. „Bij het Sinttoneel heb ik een vrij bescheiden rol”, zegt Tilma. „Ik heet daar in ieder geval iedereen welkom.”

‘Inpakken en wegwezen’

Leerkrachten van de basisscholen brengen op maandag 29 en dinsdag 30 november het stuk ‘Inpakken en wegwezen’ op de planken van de theaterzaal in De Meenthe. Het stuk is geschreven door onderwijzeres Gretha Otter van OBS de Samensprong. Wilma Werkman is andermaal regisseur van het Sinttoneel. „Sinds eind september zijn we al aan het oefenen. Elke maandagmiddag in De Meenthe. Er doen veertien leerkrachten mee”, aldus Werkman. „Ik ben heel blij dat we met elkaar de boel weer in de benen hebben gekregen. De afgelopen tijd heeft veel van de leerkrachten gevraagd. Zo gingen veel lessen online vanwege corona. Dan is het fijn als je toch hoort: ik doe weer mee hoor!”

Het zijn meer dames dan heren. „Om de simpele reden dat verreweg het grootste deel van de onderwijskrachten in het basisonderwijs vrouw is.” Leuk is ook dat de kinderen van OBS Aremberg uit Zwartsluis naar het Sinttoneel komen. „Een leerkracht van die school speelt ook mee.” Het Sinttoneel is voor de groepen drie, vier en vijf. „Dat betekent dat er in totaal zo’n vijftienhonderd kinderen naar de theaterzaal komen.”

Werkman licht een tipje van de sluier op wat betreft de inhoud van ‘Inpakken en wegwezen’ . „Sint en zijn pieten hebben de pakjesboot volgeladen om naar Nederland te gaan. Inspecteurs, in werkelijkheid zijn het dieven, laden de pakjes over in een vrachtwagen.” De Sint zoekt zelfs contact met koning Willem Alexander om advies te vragen. „Alles loopt goed af. De dieven vallen door de mand en moeten als straf de pakjes met de vrachtwagen naar Nederland brengen.”

‘Film en kleurplaten’

Voor de groepen zes, zeven, en acht, is er op 29 en 30 november een film in De Meenthe. „En ook die heeft ook dit jaar een link met Sinterklaas. Het gaat om de film ‘De brief voor Sinterklaas’ . De kinderen van de groepen drie tot en met vijf mogen ook een kleurplaat inleveren. „Er zijn mooie prijzen mee te winnen. Op de plaat komen de beeltenissen van Sint en piet, de vaandeldrager, hopman Johan van den Kornput, en ook onze Sint Clemens zal uiteraard niet ontbreken…”