Voorzitter Harm Holtjer opgelucht dat wijkcentrum De Korf open is: ‘Nare tijd, ik heb er slapeloze nachten van gehad’

„De afgelopen anderhalf jaar heb ik weleens slapeloze nachten gehad. Een nare tijd”, zegt Harm Holtjer. Hij is voorzitter van wijkcentrum De Korf in Steenwijk. „Sinds een week zijn we weer open. Veel activiteiten zijn opnieuw opgestart. Nee, dit had ook niet veel langer moeten duren. De bodem van ons spaarpotje is wel in zicht.”

Harm Holtjer heeft zijn sporen als vrijwilliger wel verdiend.

Harm Holtjer heeft zijn sporen als vrijwilliger wel verdiend. Foto: Sieb van der Laan

Holtjer merkt op dat de steun van de gemeente hem in coronatijd een beetje is tegengevallen. „Wat de huur betreft moesten we aan hen het volle pond betalen. We hebben wel tweeduizend euro van ze gehad ter compensatie van inkomsten. Want die vielen in zijn geheel weg. De deuren zaten hier immers dicht. Voor de rest moesten we onze eigen broek ophouden.”

Harm is blij dat Trijntje en Bert Dassen zuinige penningmeesters zijn. „Daar hebben we best geluk mee. En ons MFC staat bekend als een locatie die zichzelf aardig kan bedruipen. Dat heeft mogelijk meegespeeld in het hele verhaal dat we niet zoveel steun hebben gehad. Aan de andere kant denk ik niet dat de gemeente De Korf ooit zou sluiten, als ons het water echt helemaal tot aan de lippen staat.”

Inbraak

Het wijkcentrum kreeg ook nog te maken met inbraak. „Dat gebeurde tijdens de voorjaarsmarkt. Mensen moeten zich die zaterdag ongezien hebben laten insluiten in ons gebouw. Zondagnacht ging het alarm af, maar toen de politie er was waren de vogels al gevlogen. Geluidsapparatuur en onze beamer weg ter waarde van negenduizend euro. En van de verzekering kregen we geen cent, omdat er geen braaksporen waren. Daar draaien we dus ook zelf voor op.”

‘Zes jaar op nieuwe locatie’

Harm vertelt dat De Korf sinds zes jaar op de nieuwe locatie zit, oftewel onder dak bij MFC De Zuidwester aan de Gasthuislaan. „Aan de Verlaatseweg was ik al voorzitter. Dat zal nu een jaar of tien het geval zijn. Door de brand kwamen we een tijdje in de Voetelinkschool terecht. In die tijd werd alles door Timpaan geregeld. Daarvoor kregen ze een bak geld van de gemeente. Nu staan we op eigen benen. Toen Timpaan stopte zijn we hiervoor naar de notaris gegaan en hebben een eigen bestuur opgericht. We konden daarbij hulp krijgen van de gemeente. Dat hebben we niet gedaan, omdat we dan te maken kregen met een eisenpakket met tal van regeltjes. Daar hadden we geen zin in.”

Holtjer heeft zijn sporen als vrijwilliger wel verdiend. „Zo zat ik veertig jaar in het bestuur van ziekenomroep OZO en was ik ook bestuurlijk actief bij lokale omroep SLOS.” En ook de wijkvereniging in West wist hem jaren geleden al te strikken. „Want ik ging met de vut en toen zag mijn vrouw dat ze iemand zochten voor het rondbrengen van de wijkkrant. Vier keer per jaar, best leuk. Nu ben ik al een hele tijd algemeen bestuurslid. Binnenkort gaan we vergaderen om te zien wat we de komende maanden kunnen organiseren.” Er is al besloten dat de Kerst Fair wordt afgeblazen. „Corona is nog niet weg en dat wordt ons te link. Er zijn ook mensen in onze wijk bang voor corona.”

‘Vrijwilligers zijn schaars’

Vrijwilligers zijn een schaars goed. „De mensen die we hebben zijn veelal van oudere leeftijd. Met jeugd heb ik weleens gesproken, maar die vroegen direct wat ze konden verdienen. Toen ik zei dat ze er geen geld voor kregen vonden ze dat maar ‘raar’. Toch is het wel wenselijk dat er meer helpende handen komen, anders wordt het lastig om leuke dingen te organiseren.”

Het deed mensen in de wijk pijn dat De Korf lange tijd dicht was. „Ouderen in de wijk belden me of schoten me aan op straat. Ze voelden zich eenzaam, en misten het buurthuis. Ik heb wel uitgelegd dat het niet kon, dat begrepen ze niet altijd.” Nu is er weer van alles te doen in De Zuidwester, waar De Korf een onderkomen heeft. „Denk aan Yoga, de Steenwijker Amateur Schilders SAS komen in oktober, biljarten, de buurthap, logopedie, diëtiste, fysiotherapie, en uiteraard Kopje Koffie West. Elke eerste woensdagochtend van de maand.”

De meeste gebruikers van De Korf keren na de coronasluiting terug. „En dat geldt gelukkig ook voor de vrijwilligers. Nee, we hebben in coronatijd geen vrijwilligers verloren.” Ook wordt De Korf weer verhuurd als vergaderzaal. „Politieke partijen, Woonconcept, och wie niet? Ze huren hier best vaak zaalruimte. De agenda van september en ook oktober stroomt alweer aardig vol. „Uiteraard zijn we nog steeds gebonden aan regeltjes. Zo mogen in onze grote zaal maximaal vijftig mensen. Voor de kleine zaaltjes gaat het om twaalf.”

Harm Holtjer is ook toezichthouder voor de hele Zuidwester. „Als er iets aan de hand is ben ik contactpersoon richting de gemeente. Ik heb wel verstand van techniek, iets vervangen kan ik vaak zelf wel. Dat komt mij en anderen uiteraard goed van pas…”