Vossenjacht op Bijbelse figuren

De kerken in Steenwijk kunnen dit jaar in verband met corona geen Vakantiebijbelweek organiseren. Als alternatief bieden zij dinsdag de 59 deelnemende kinderen een vossenjacht op Bijbelse figuren in het centrum van Steenwijk aan. „De mummie Lazarus, de Wijzen uit het Oosten, Ruth en Samuel”, somt Hanna (7) op, terwijl ze door de Kerstraat loopt.

Een 'vos-engel'.

Een 'vos-engel'. Foto: Martijn Bijzitter

Samen met nog zes kinderen en begeleidster Geesje Huisman heeft zij dinsdagochtend om 11.00 uur al 13 van de 16 vossen die in het centrum van Steenwijk gevonden. „En Maria, die was gemakkelijk”, vult een jongentje aan. Hij vindt de vossenjacht wel leuk. „Vooral omdat je moet raden”, zegt hij. Dorinda van Bruggen (14) is de vos die Maria uitbeeldt. Ze begrijpt wel waarom ze snel door de kinderen wordt geraden. „Ze herkennen mij gelijk omdat ik met een babypop rondloop.”

Lievelingsverhaal

Collega-vos Lisanne Kruisinga (14) draagt een bosje graan met zich mee en beeldt Ruth uit. Zij is een stuk moeilijker herkenbaar. „Geweldig om Ruth te zijn, me te verstoppen en haar rol te spelen, want zij is mijn lievelingsverhaal in de Bijbel”, reageert ze enthousiast.

Puzzel

Medeorganisator Alma van Bruggen is ondertussen op het plein bij de Grote Kerk bezig om buitenspelletjes neer te leggen. „De eerste groepjes zijn vroeger terug dan verwacht, dus willen we ze hier nog even laten spelen”, legt ze uit. Voordat de kinderen kunnen gaan stoepkrijten en vier-op- een-rij spelen, moeten ze eerst nog een puzzel oplossen. Een jongetje dat met zijn groepje de oplossing al heeft gevonden fluistert: „Als je al die letters achter elkaar legt, dan kun je lezen: ‘Jezus houdt van jou’.” De jongere kinderen mogen een legpuzzel maken. Alma reageert daarop met: „Het is onze bedoeling basisschoolleerlingen op een leuke manier iets mee te geven over Jezus.”

‘Weer op dit plein’

Ze is blij dat veel kinderen van kerkleden, maar ook enkele niet-kerkelijke kinderen op de vossenjacht zijn afgekomen. Alma vertelt verder dat de gezamenlijke Steenwijker kerken dit jaar voor het eerst het plein bij de Grote Kerk en De Klincke als locatie hebben gekozen. In de jaren daarvoor werd de Vakantiebijbelweek in wijkcentrum De Oerthe gehouden. „En we hopen volgend jaar op dit plein weer een hele Vakantiebijbelweek te kunnen organiseren,” zegt Alma nog.