Vreemde Vogels is eerste resultaat van klaargestoomd theatertalent uit Overijssel

De cast van 'Vreemde Vogels'. Foto: Myrthe Effing

Met de theatervoorstelling ‘Vreemde Vogels’ geeft TINC zijn eerste gehoor aan de wensen van zowel de lokale makers, theaters en publiek. TINC is een samenwerking van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, Zwolse Theaters en Rabo Theater De Meenthe. Han Evers, directeur van De Meenthe: ,,Zonder TINC zou Vreemde Vogels niet hier in Steenwijk staan.”

TINC is de afkorting van theaterincubator. Het doel van de bundeling van krachten is om talentontwikkeling in de provincie Overijssel te begeleiden door expertise, kennis, know-how en waar mogelijk voorstellingen tussen de theaters uit te wisselen. Producties die uit de incubatorkoker komen zijn van de hand van jonge makers uit de provincie. Zij krijgen de middelen, ruimte en begeleiding van alle drie de partijen om hun beste werk kunnen maken.

Expertises

,,Elk theater heeft zo zijn eigen expertise in huis”, zegt Evers. ,,Het Wilminktheater heeft veel op het gebied van producties maken, mijn theater is dan weer erg gespecialiseerd in historische musicals. De samenwerking bestaat sinds december 2020. Vreemde Vogels is de eerste uitkomst daarvan. Dat je een halfjaar nodig hebt is logisch. Zulke producties hebben tijd nodig.” Vandaar: incubator.

Ontplooien

Het jonge initiatief ontstond mede door een vraag vanuit de cultuurafdeling van de provincie naar haar kunst- en cultuursector: doe iets met je talent, breng het samen. De eerste mogelijkheid bood zich aan toen het Prins Bernard Cultuur Fonds de voorstelling ‘Vreemde Vogels’ van schrijver Mark Haayema naar voren schoof en afvroeg wie het wilde oppakken. TINC speelde, mede door de vraag van de provincie, daar gelijk op in. Dat werd daarmee ook het startschot van een meerjarig antwoord op die provincievraag. ,,Een regietalent uit Kampen kan op deze manier zich eindelijk ontplooien”, zegt Evers.

Veel vraag naar verhalen uit de regio

In dat productieproces wordt ook goed geluisterd naar wat het Overijsselse publiek wil. ,,Daaruit blijkt: er is vooral veel vraag naar verhalen uit de regio”, zegt Mathilde van de Veen, communicatiemedewerker van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. ,,Ook wil het publiek meer ondergedompeld worden in een ervaring en waardeert het een combinatie van disciplines. Dat komt goed tot uiting in locatietheater, onder meer in de eerste TINC-voorstelling Vreemde Vogels.”

Familievoorstelling

Vreemde Vogels is een familievoorstelling, geregisseerd door Joep Onderdelinden en is gebaseerd op het boek Johannes de Parkiet van Mark Haayema. Joris van Veldhoven zorgde voor de poppenkostuums en decor. De voorstelling speelt: van 30 juli tot en met 7 augustus bij Landhuis Het Schuttersveld in Enschede, van 12 tot 21 augustus op Landgoed de Horte in Dalfsen van 26 augustus tot en met 4 september bij Buitengoed Fredeshiem in De Bult en van 8 september tot en met 11 september in Harderwijk.

Nieuws

menu