Vrijwilliger worden in hospice Het Riemkehuis: 'Je ervaart zoveel voldoening'

Hospice Het Riemkehuis aan de Burgemeester Goeman Borgesiusstraat. Archief Jan Vredenburg

Het Riemkehuis, de hospice aan de Burgemeester Goeman Borgesiusstraat in Steenwijk is een plek waar terminaal zieken in de laatste fase van hun leven verzorgd worden. Dit wordt gedaan door vrijwilligers.

Stichting Terminale Thuishulp, waar de hospice onder valt, is op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten om de laatste fase voor de zieken en hun naasten zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Eerst meelopen

Gerrie Teurlinckx is secretaris bij Het Riemkehuis, en weet hoe belangrijk het is om er voor de zieke en zijn naasten te zijn. Ook is zij zich bewust dat het een grote stap is om je als vrijwilliger te melden bij een hospice. „Het kan moeilijk en verdrietig lijken. Maar voordat iemand zich definitief aanmeldt als vrijwilliger kan die een dagdeel meelopen met een ervaren vrijwilliger om te ervaren hoe het is. Dat geeft inzicht of het werkelijk iets is wat bij je past”, legt ze uit.

Als iemand zich aanmeldt als vrijwilliger volgt er een basiscursus. Daarin komen thema’s aan de orde zoals samenwerking, bewustwording van taken en grenzen, communicatie en verlies en rouwverwerking. „Je leert wat je als vrijwilliger moet doen, en wat je mag doen in de hospice.”

Comfortabel

De basiscursus bestaat uit twee dagen. „Aan de hand van spel, praten met elkaar en vooral luisteren naar elkaar, leer je hoe om te gaan met verschillende situaties”, legt Gerrie Teurlinckx uit. „Vrijwilligers krijgen zo inzicht in wat er wel en niet wordt verwacht in de hospice.” Naast de basiscursus is er een praktijkmiddag waarin geleerd wordt hoe je kunt helpen door bijvoorbeeld iemand iets te drinken te geven of hoe je iemand comfortabel in de kussens kunt leggen.

„Je ervaart zoveel voldoening van het werk, als je ziet hoe mensen in de laatste fase van hun leven comfortabel en liefdevol verzorgd worden. Je hebt alle tijd voor de zieke en diens familie”, vertelt Gerrie. „Dat is het voordeel van vrijwilliger zijn. Ik zou het iedereen aanraden. Het draait in de eerste plaats om de zieke, de ‘gast in het Riemkehuis’. Een goede en belangrijke tweede plaats is er voor de familie. Wat van belang is, is dat de vrijwilliger rust brengt en zorg geef, waar nodig. Er zijn voor de zieke en de naasten is de rode draad in de cursus.”

Leren door ervaring

Volgens haar is de basiscursus en de praktijkmiddag een begin. „Je moet het door ervaring leren. Het openstaan, het luisteren, weten wanneer je even een stapje terug moet doen, is heel belangrijk is het werk als vrijwilliger in de hospice.”

De basiscursus wordt gegeven op 23 en 24 februari. Wie meer wil weten kan op de website www.hospicesteenwijkerland of contact opnemen met Het Riemkehuis via 06 - 51 60 60 18

Nieuws

menu