Week vol projecten voor leerlingen Eekeringe en Tromp Meesters: 'zodat iedereen fijn de vakantie ingaat'

Leerlingen van Tromp Meesters en Eekeringe sloten de projectweek af met een vossenjacht in de stad. Op de Markt haalden ze met een hoogwerker van de brandweer een opdracht bij een vos, die in het dakraam stond van het pand waar vroeger de Wibra zat.

Leerlingen van Tromp Meesters en Eekeringe sloten de projectweek af met een vossenjacht in de stad. Op de Markt haalden ze met een hoogwerker van de brandweer een opdracht bij een vos, die in het dakraam stond van het pand waar vroeger de Wibra zat. Foto: Sieb van der Laan

Eerste- en tweedejaarsleerlingen van SG Eekeringe en RSG Tromp Meesters van de locatie Stationsstraat hebben de laatste echte schoolweek voor de zomervakantie afgesloten met een projectweek. De week eindigde met een vossenjacht in de stad.

De leerlingen gingen op zoek naar tien ‘vossen’. Dat waren leraren van beide scholen, die verkleed in de stad liepen, waarvan sommigen een opdracht bij zich hadden voor de scholieren. Zo was een docente verkleed als straatmuzikant en verdiende ze zelfs wat geld. Ook liep er een bruid rond en was er ergens een visser verstopt. Een van de vossen leidde naar een brandweerwagen met hoogwerker, naar een docent die lid is van de vrijwillige brandweer. De gevonden vossen werden door de leerlingen vastgelegd op een selfie.

„Tijdens de projectweek zijn de leerlingen nog wel met school bezig, maar op een wat speelsere manier”’ licht docente Engels, Gwendolin Barth toe. „Op die manier ontdekken ze wat er allemaal is, in plaats van netjes uit een boek te werken.”

Op maandag en dinsdag zijn de leerlingen aan het sporten geweest. Ze konden suppen in Giethoorn en was er sport en spel in het klimbos in Paasloo. In Steenwijk was een voetbaltoernooi. Zo konden de leerlingen verschillende sporten doen. Woensdag stond onder meer in het teken van Mens & Natuur en Mens & Maatschappij. Zo was er een gastles met reptielen en insecten in de klas. „Als de leerlingen durfden, mochten ze de dieren ook aanraken of vasthouden. Sommigen hebben een python om hun schouders gehad , dat was heel tof. Er was ook een miljoenpoot die ze over hun arm konden laten lopen”, vertelt de docente Engels enthousiast. „Later op de dag zijn ze naar Giethoorn gegaan en hebben ze waterdiertjes gezocht in het natuurgebied. Om te kijken wat ze allemaal konden ontdekken, en hoe de diertjes leven.” Voor het onderdeel Mens & Maatschappij ging een groep leerlingen een tocht door Steenwijk doen, over de geschiedenis van Steenwijk en de koloniën.

Donderdag konden de leerlingen van de scholen aan cultuur snuiven. Er waren percussielessen, kon er gefotografeerd worden en was er een workshop cartoontekenen. Voor de speciale lessen waren er deze week gastdocenten op school.

De vossenjacht is afgesloten met hapjes en drankjes bij de school. Daar was een klein foodtruck-festival met hotdog en een satébar, waren er suikerspinnen en mocktails, cocktails zonder alcohol, voor de leerlingen.

Volgende week is officieel nog een schoolweek. „Dat is rapporten ophalen en boeken inleveren, maar geen lessen meer”, vertelt Barth. „We wilden graag gezamenlijk afsluiten met de leerjaren. Leerlingen van het derde jaar zijn op zeilreis. Leerjaren één en twee zijn nog hier. We konden wel een film gaan kijken of spelletjes doen, maar Iedereen had er zin in om er een speciale projectweek van de maken, zodat iedereen fijn de vakantie ingaat.”