Werkstraf van 80 uur geëist tegen scooterrijder die fietsster (76) in Steenwijk omver reed en daarna ervan doorging

Rechtbank in Zwolle. Foto: Mediahuis Noord

De scooterrijder die op 12 februari 2019 in Steenwijk een toen 76-jarige fietsster omver reed en zich vervolgens uit de voeten maakte, zou een werkstraf van tachtig uur moeten krijgen en een rijverbod van een half jaar. Dat eiste het openbaar ministerie donderdag voor de rechtbank in Zwolle.

De 25-jarige F.M. uit Steenwijk was er zelf niet bij om zich te verantwoorden, hij is onvindbaar voor de politie. De rechtbank heeft bij een eerdere zitting waar hij verstek liet gaan een ‘bevel medebrenging’ afgegeven, dat wil zeggen dat de politie hem ophaalt om zijn rechtszitting bij te wonen. Dat is niet gelukt: ze zijn op drie adressen geweest, waaronder dat van zijn ouders, maar geen M. te vinden. Daarom werd de zaak zonder hem behandeld, er was ook geen advocaat.

De man reed op zijn scooter links van de Matthijs Kiersstraat over het trottoir en wilde de rijbaan op, waar hij in botsing kwam met de fietsster en zelf ook ten val kwam. Hij raapte zijn voertuig op en ging ervan door, een getuige kon nog een paar gegevens van het kenteken noteren.

Loods in Steenwijk

Aan die hand van die gegevens kwam de politie uit bij de eigenaar van de scooter, bij een loods in Steenwijk. Een op de plek van het ongeluk achtergebleven voetmatje en wat fragmenten pasten naadloos op de tweewieler die daar stond. De eigenaar is echter niet de berijder geweest, dat was F.M., die de scooter kennelijk geleend heeft. M. heeft zich bij de politie beroepen op zijn zwijgrecht.

De fietsster heeft een gecompliceerde enkelbreuk opgelopen en een flinke bult op haar achterhoofd. Ze heeft, bleek uit navraag door de politie begin dit jaar, nog steeds last van de gevolgen. Niet van de enkel, maar van flitsen in haar hoofd.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Nieuws

menu