Wethouder Bram Harmsma opent LAB bij ELEQ. Testen van nieuwe producten kan beginnen

Wethouder Bram Harmsma en Rob de Lang onthullen het nieuwe labaratorium van Eleq. Elektrische auto's laden via de lantarenpalen. Foto: Wilbert Bijzitter

Wethouder Bram Harmsma heeft donderdag ELEQ’s eigen LAB geopend. Hier worden ELEQ’s eigen aansluitkasten en scenario’s met collega-leveranciers op het gebied van openbare verlichting, elektrisch laden en elektrisch straatmeubilair getest. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leveranciers van intelligente lichtsystemen en andere elektronica gerelateerd aan de openbare ruimte.

Al meer dan 75 jaar is ELEQ aan de Tukseweg 130 in Steenwijk een begrip in de gemeente Steenwijkerland. Naast transformatoren en meetinstrumenten voor de energiemarkt, ontwerpt en produceert ELEQ ook aansluitkasten voor het voeden van objecten in de openbare ruimte.

En die is volop in ontwikkeling. Denk hierbij aan het slimmer maken van lantaarnpalen door deze bijvoorbeeld te voorzien van camera’s of luchtkwaliteitsmetingen. Daarnaast neemt het aantal elektrische auto’s snel toe, waardoor in de openbare ruimte meer laadpunten benodigd zijn. Allemaal ontwikkelingen waar ELEQ met haar aansluitkasten een oplossing voor biedt.

En om in eigen huis zowel nieuwe aansluitkasten als nieuwe toepassingen voor de aansluitkasten inspelend op de trends in de markt te testen, heeft wethouder Bram Harmsma afgelopen donderdag ELEQ’s eigen LAB geopend. Producten die op de tekentafel worden ontwikkeld dienen in de praktijk getest te worden en daar is het LAB voor bedoeld. Nieuwe ontwikkelingen kan ELEQ zelf testen en in de praktijk werkend maken. Dat is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van alleen het product, maar voor ook het bedrijf om aan te sluiten bij een snel veranderende markt, de energietransitie.

Lantaarnpalen

In het LAB test ELEQ momenteel de oplossing om lantaarnpalen te gebruiken voor het opladen van elektrische auto’s. En met succes. Op het moment van openen zijn er al 3 verschillende laadpunten beschikbaar in het LAB waarmee bezoekers van ELEQ tijdens hun bezoek de auto kunnen opladen, uiteraard gevoed met aansluitkasten van ELEQ. Er komen ook grote veranderingen aan binnen de lantaarnpaal en daar speelt het LAB ook een belangrijke rol. Kortom, een laboratorium voor de ontwikkeling van de aansluitkast voor de toekomst.


Nieuws

menu