Wie zijn daar aan het rennen, springen en dansen? Aha, de koeien mogen weer lekker de wei in!

Bij Maatschap Robaard aan de Bergweg mocht het melkvee voor het eerst sinds de winter de weide weer in. Foto: René Wiegmink

Tuk – Daar gaan ze! Lekker de wei in. Zodra de staldeuren openen, springen de koeien een gat in de lucht om de weide weer te betreden. Veel melkveehouders doen de koeien dezer dagen weer naar buiten.

De bijna honderd koeien van de maatschap Robaard/Top aan de Bergweg in Tuk staan sinds eind oktober op stal. Niet omdat ze niet tegen de kou kunnen. Integendeel. Ze kunnen eigenlijk niet zo goed tegen de warmte in de zomer. Dan lopen ze graag weer even naar binnen. Maar omdat in de winter het gras niet groeit en omdat het vaak drassig is in de winter.

Koeiendans

En nu, na een lange winter op stal, was het moment aangebroken dat ze rennend, springend en dansend van blijdschap weer hun ‘koeiendans’ deden.

Elk jaar een bijzonder moment, dat normaal gesproken redelijk wat belangstellenden trekt. Vanwege corona werden nu enkel een paar buren uitgenodigd. Na afloop was er even gezellig koffie met cake om het te vieren.

De vrijdag voor Pasen gingen ze voor het eerst de wei in. Vanwege de verslechterde weersomstandigheden mochten ze maandag (Tweede Paasdag) weer naar binnen. ‘Maar als het de komende dagen goed weer is mogen ze weer naar buiten’, vertelt Edward Robaard. ‘Ze schrikken niet echt van een hagelbuitje hoor. De meesten lopen gelijk met zoveel mogelijk de hoek in. Er zitten koeien tussen met karakter die toch lekker door blijven eten en er niks van aan trekken… Na de bui staan ze vaak al snel weer te weiden’.