Wijkbewoners De Gagels in Steenwijk worden opgetrommeld: 'Het mooie is dat de mening van iedereen gehoord wordt'

Inwoners van De Gagels in Steenwijk worden in september opgetrommeld.

Inwoners van De Gagels in Steenwijk worden in september opgetrommeld. Foto: Sjoerd Banga

Het enthousiasme spat ervan af bij Leonie Molenaar, zij is de drijvende kracht achter de wijkvereniging in De Gagels, Steenwijk. Als het aan haar lag, was dit de meest bruisende wijk van de wereld. Maar zoiets regel je niet alleen, daar heb je wijkbewoners voor nodig. „Ik heb er het volste vertrouwen in dat bewoners van De Gagels elkaar via het wijkcentrum weer gaan ontmoeten, en dat dit een succes wordt!”

Wat wordt dan precies een succes? Leonie heeft het over een wijkactie die in september gaat plaatsvinden. „Er valt steeds minder te doen in de wijk. Voor mijn dochter van 10, maar ook voor ouderen. Er zijn wel activiteiten, hoor. Bingo, biljart, handwerkcafé of het alzheimercafé, maar het wordt een beetje leeg in het wijkcentrum. En dat terwijl de wijk groot en divers genoeg is om wat meer leven in de brouwerij te krijgen. Daarom gaan we de mensen optrommelen.”

De Gagels

Al eerder publiceerde Woonconcept over De Gagels: een wijk met doorsnee bewoners, deels huur- en koopwoningen, een school, een wijkcentrum, een park; kortom: een doodgewone wijk met hier en daar een scheve stoeptegel. Leonie: „Ik woon hier nu bijna zes jaar en heb aardig wat contacten opgebouwd. Wat wel zo is, is dat er vrij veel mensen kort wonen en dan weer doorstromen. Die hebben daardoor weinig binding met de wijk. Terwijl het ook voor hen mooi is als het hier bruist. De basis is er: een prima wijkcentrum.”

Koektrommel

Met enkele wijkbewoners heeft Leonie de gemeente, Woonconcept en Sociaal Werk De Kop zo ver gekregen dat er een actie komt. Gekozen is voor de optrommelactie, een aanpak van Buurtwerk Nederland. Bewoners worden op een heel eenvoudige manier aan het denken gezet over wat ze willen in hun straat, in hun wijk. Dit gebeurt gewoon thuis, op een ontspannen manier en in hun eigen tijd. Want ze krijgen een koektrommel met een vragenlijstje thuis afgeleverd door de buren.

Na het invullen geven ze die weer door aan hun andere buren. Dit benadrukt dat bewoners dit samen doen en samen de toekomstplannen maken. De koektrommel vult zich met een schat aan informatie en ideeën. Procesbegeleider Bertus de Nekker van Buurtwerk Nederland is voorstander van de optrommelactie: „Het mooie aan optrommelen is dat niet het geijkte groepje enthousiaste buurtbewoners het hoogste woord heeft, maar dat de mening van iedereen gehoord wordt.”

Vragenlijstje

Op de lijst in de trommel staan vragen over wat je als bewoner graag zou willen, wat je belangrijk vindt. „Natuurlijk stellen we vragen, het is tenslotte een vragenlijstje. Maar, eigenlijk zouden we een wit vel papier in de trommel willen doen, zodat iedereen naar hartenlust allerlei ideeën kan spuien. Het maakt niet uit of het mogelijk is of niet; de mooiste dromen zijn welkom. Die inspireren weer om iets te bereiken”, legt Bertus uit.

Leonie droomt weg: „Je woont hier en hebt even niks te doen. Dan loop je als vanzelf even naar het wijkcentrum. Want daar kom je bekenden tegen en smaakt de koffie door de gezelligheid toch een beetje lekkerder. Daar praat je wat en wie weet onderneem je samen iets; winkelen of een fietstochtje ofzo. Of je komt op een idee om iets in het wijkcentrum te organiseren, en dan doe je dat, samen met anderen. Dat beeld heb ik voor ogen; dat is toch niet teveel gevraagd? Ik hoop enorm dat de optrommelactie een succes wordt!”

Nieuwsgierig? Bekijk de film op www.optrommelen.nl .

De aftrap van het optrommelen is op 17 september om 15.00 uur op het veld bij het Wijkgebouw de Gagels.