Wijkwerkplaats toont al ruim tien jaar een lief sociaal hart in West: 'Alles wat we hier doen is heerlijk laagdrempelig'

De wijkwerkplaats in West is een heerlijk klusparadijs. In de ruimte waar fietsen worden opgelapt, hangt een fraai geel-zwart frame in de beugels. De clubkleuren van de in West zo geliefde Steenwijker Boys. Aan het stuur is een plaatje gelast met daarop het logo van de voetbalclub. Een prachtig mooi karretje voor de liefhebber. „In coronatijd waren we met inachtneming van de regels gewoon open. Want als we gesloten zijn kunnen we niemand helpen”, klinkt het nuchter uit de mond van jobcoach Barry Bakker.

De medewerkers van de wijkwerkplaats vormen een hecht team.

De medewerkers van de wijkwerkplaats vormen een hecht team. Foto: Sieb van der Laan

Want er gebeurt veel in de werkplaats aan de Paul Krugerstraat 34. Oftewel op de locatie van de voormalige melkwinkel van de familie Van Dalen. Naast het opknappen van ‘zwerf en weesfietsen’ gaan ze van hieruit ook op pad om (tuin)klusjes in de wijk te verrichten bij mensen die dat zelf niet meer kunnen. Ook wordt zwerfafval opgeruimd op meerdere locaties in de gemeente, zoals de Groene Long, Rams Woerthe, Slingerbos, maar ook in Giethoorn en Vollenhove. „En wij zijn hier ook op woensdagmiddag”, zegt Taco Schiphorst van Sociaal Werk de Kop.

Voor je kunt vragen wat hun inbreng is wordt dat in de praktijk al duidelijk. Want iemand komt binnen met verzekeringspapieren, waarvan hij de inhoud niet begrijpt. „Nederlandse taal is voor mensen soms lastig. Sommigen kunnen ook niet lezen en schrijven. Dus moet je die mensen een helpende hand bieden.”

‘Klussen voor ouderen’

Klussen in de wijk doen ze ook, vooral voor ouderen en andere mensen die dat zelf niet meer kunnen. „Al gingen we in coronatijd niet bij de mensen het huis in. We rekenen vrijwel standaard een tientje voor een klusje. Kosten voor eventuele stort van afval bij ROVA moet iedereen wel zelf betalen. Bij een klus kijken we eerst of er echt niemand anders is die het werk kan doen, zoals kinderen of buren. Als dat niet het geval is en mensen kunnen het fysiek zelf ook niet dan zijn wij er. Klusjes voor mensen die zelf geen zin hebben doen we niet. En we zorgen er wel voor dat we geen concurrent zijn voor hoveniers of andere bedrijven”, vertelt medewerker Appie Capelle.

Achter een klemmende schuttingdeur gaat soms een heel verhaal schuil. En dan komt ook de sociale kant om de hoek kijken. „Kijk zo’n klusje is snel verholpen. Maar door met mensen te praten hoor je soms ook dat ze in de problemen zitten. Daar waar mogelijk staan we mensen met raad bij, of geven ze advies om ergens aan te kloppen voor hulp. Want het met elkaar gevoel is heel sterk in deze wijk. Dat weet ik, want ik heb hier jaren gewoond. Nu woon ik op de Oostermeenthe. Daar is die onderlinge band toch echt minder”, zo ervaart Capelle. Mensen zijn vaak dankbaar voor de hulp. „Lopen ze hier binnen met een pak koeken, of balletjes gehakt. Hartstikke lief.”

Zwerf en weesfietsen gaan na drie maanden bewaring door de politie, zonder dat iemand ze heeft opgehaald, naar de wijkwerkplaats. „Wij knappen ze op, waarna mensen ze in bruikleen kunnen krijgen. Er zijn mensen in de wijk die geen geld hebben om zelf een fiets te kopen. De fiets moet wel weer terug, en mag dus niet aan iemand verkocht worden of uitgeleend. Verkopen voor de handel doen we sowieso niet. Het is een sociaal project, het gaat niet om geld.” Wie wil, kan ook gereedschap lenen. „Och we geven ook weleens iets weg. Zo kregen we een keer een grasmachine van iemand, die we hebben geschonken aan andere mensen die het ook niet breed hebben. Die waren er dolblij mee, prachtig toch.”

‘Aantal medewerkers varieert’

Het prachtige project is een samenwerking tussen wijkvereniging Steenwijk-West, Woonconcept en gemeente Steenwijkerland. Ook is er steun van de Sociale Dienst en Noordwestgroep. Het aantal mensen dat wekelijks in de wijkwerkplaats rond loopt varieert sterk. „Soms dertien, ik heb er hier ook weleens 22 gehad”, zegt Barry Bakker. Mensen werken op vrijwillige basis, een aantal met behoud van uitkering. Er zijn er ook die op deze manier werkervaring proberen op te doen, om zo aan een betaalde baan te komen. Ook vervullen sommigen hier een taakstraf.” Bakker is trots op de samenwerking met het RSG vak-college. „Twee jongens van deze school lopen stage bij ons. Zo kunnen ze mooi werkervaring opdoen en straks op zoek naar een baan.”

Personele versterking is altijd welkom. „Iedereen die iets wil doen in de wijk mag zich melden. Er wordt ook aan recycling gedaan. „Zo hebben we een keer van oude wasmachines leuke vuurkorven gemaakt.” Henk Polman is geboren en getogen in Steenwijk West. „In de Aastraat om precies te zijn.” Polman is al tien jaar vrijwilliger bij de wijkwerkplaats. „Dat is zo ongeveer vanaf het begin. Ik heb hier veel geleerd. En ik heb ook de minibiebkastjes gemaakt, die je overal in het straatbeeld tegenkomt.” Zo af en toe is er na werktijd ook ruimte voor enige gezelligheid. „Als we metalen hebben gaan die weleens naar de oud-ijzerboer. Dat levert niet veel op hoor, maar als je veel kleine beetjes geld samenvoegt kan het nog een aardig bedrag worden. Dan gaan we van dat geld een keer gezellig met elkaar uit eten, of we houden een leuke barbecue.”