Willem van den Berg maakt met liefde een laatste rustplaats van hout

Willem en zijn vrouw José bekleden ook zelf de kisten. Foto: Sieb van der Laan

Aan de Lange Baan 3-18 in Steenwijk is al ruim 10 jaar de grafkistenonderneming van Willem van den Berg uit Giethoorn gevestigd. Hier heeft Willem een fraaie showroom, waar verschillende modellen staan opgesteld. Ook heeft hij daar zijn werkplaats waar hij de kisten maakt. Want alle grafkisten worden met veel zorg en liefde door Willem zelf vervaardigd.

Er zijn verschillende modellen direct leverbaar, maar ook maatwerk is mogelijk. „Soms krijg ik hier mensen die terminaal ziek zijn en die een speciale wens hebben,” vertelt Willem. „Die vervul ik natuurlijk graag. Verder kan ik langere of kortere kisten maken, of voorzien van naam of foto of bijvoorbeeld beschilderd.” Ook is er ruime keuze in grafkisten voor kinderen en asurnen. „Een handgemaakte kist of urn zijn geen standaard producten, dus het is altijd persoonlijker. Een uitvaart is een laatste afscheid. Dat moet gewoon goed voelen en als ik daarbij kan helpen, dan doe ik dat graag.” Met name de kinderkisten zijn door Willem met uiterste zorg in verschillende modellen gemaakt, zoals een hartje of een kistje in de vorm van een klein mandje. De bekleding en het kussen in de kist zijn eveneens handgemaakt. José, de vrouw van Willem, maakt de bekleding. Het kussen wordt gevuld met houtkrul. „Daardoor blijft de echte houtgeur in de kist bewaard.”

Van huis uit is Willem van den Berg timmerman, dus hij werkt alleen met hout. „Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden, ook kisten van riet en andere materialen, en ik heb erover nagedacht, maar dat is toch een andere discipline. Ik blijf toch bij mijn eigen specialiteit.” Hij heeft jarenlang een timmerfabriek in Giethoorn heeft gehad. „Maar dat werd me te zwaar. Wegens gezondheidsproblemen moest ik het wat rustiger aan gaan doen. Ik heb daarom destijds deze loods gekocht (ik was een van de eersten hier) en ben me gaan toeleggen op met name grafkisten en houten urnen. En mijn stijl daarbij is om het allemaal zo rustig en eenvoudig mogelijk te houden.”

Wie een kijkje wil komen nemen is welkom, maar Willem werkt alleen op afspraak via het telefoonnummer 06 50 20 86 01. Op zijn website dekistenmaker.com staat de voorraad en diverse voorbeelden.

Nieuws

menu