Winkeliers Steenwijk zien controleren van QR-code niet zitten: 'In december opnieuw dicht? Dat trekken we niet'

Het aantal positieve coronatesten komt opnieuw boven de 10.000 besmettingen per dag uit. En daarom gaan alle alarmbellen af. Ziekenhuizen stromen vol. Ook op de Ic’s krijgen ze het steeds drukker. Gevolg is dat reguliere zorg andermaal onder druk komt te staan. Het dragen van mondkapjes in winkels is sinds zaterdag weer verplicht. En mogelijk moeten ondernemers straks ook in niet-essentiële winkels controleren op de QR-code. Winkeliers in het centrum van Steenwijk zien dat niet zitten.

René Gaal met het mondkapje op zijn voorhoofd. ‘Alleen anderhalve meter afstand houden zou voldoende moeten zijn…’

René Gaal met het mondkapje op zijn voorhoofd. ‘Alleen anderhalve meter afstand houden zou voldoende moeten zijn…’ Foto: Sieb van der Laan

„Dat we in winkels opnieuw mondkapjes moeten dragen vind ik jammer”, zegt René Gaal. „Gewoon anderhalve meter afstand houden zou voldoende moeten zijn. Mijn huisarts zegt ook dat kapjes niet helpen”, zo vervolgt de bloemist. Plannen van het kabinet om winkeliers mogelijk te verplichten om aan de deur klanten te controleren op de QR-code is volgens Gaal onwerkbaar. „Ik kan niet constant iemand bij de deur zetten. Dat kost te veel geld. We zijn ook geen politieagent. Als ze dit invoeren krijg je opnieuw dat mensen het centrum mijden. Gaan ze nog meer online bestellen.”