Winterse excursie met gids in Park Rams Woerthe. Ontdek de winterkenmerken van bomen en struiken in Steenwijk

De zwarte els herken je aan zijn zwarte elzenpropjes (elzenkatjes) en het blad met een stompe tot iets ingesneden top. Foto: Willem-Jan Hoeffnagel

In de winter niets te zien in de natuur? Laat je verrassen en ontdek de bloeiende winterkenmerken in Park Rams Woerthe. In samenwerking met KNNV De Noordwesthoek houdt IVN Noordwest Overijssel op 11 februari een winterse excursie van ongeveer twee uur in het park.

Ook al zitten er geen bladeren meer aan de bomen, je kunt bomen toch goed herkennen. In dit jaargetijde zijn de knoppen zeer goed zichtbaar, net als de bast van de boom. In het park wordt aandacht besteed aan de diverse soorten knoppen; blad-, bloem- gemengde en slapende knoppen. De variatie is erg groot.

Als je goed kijkt, zie je dat de knoppen verschillende vormen hebben. Elke soort heeft zijn eigen unieke kenmerkende stand van de knoppen. Daardoor kun je ook in de winter bomen en struiken herkennen en een naam geven (determineren).

Piet Hein Klip

Ervaren IVN natuurgids Piet Hein Klip vertelt boeiend over bomen en struiken in het park. Ook de bladhoudende bomen en struiken komen aan bod, net als de jaarlijkse groeicyclus. En wie weet staan er ook al (verwilderde) planten in bloei. Tip: trek warme kleding aan. Bij slecht weer gaat de excursie niet door.

Verzamelplaats en tijd: 10.00 uur bij de hoofdingang van Park Rams Woerthe, Gasthuislaan 2 in Steenwijk. Deelname aan de excursie is gratis. Voor meer informatie via Piet Hein Klip: (0521) 513766 of www.ivn.nl/afdeling/noordwestoverijssel .

Nieuws

menu