Yes! De vergunning is er: Kopje Cultuur gaat door; topoptredens uit eerdere edities keren terug

Hilaria Dolfinarium. Foto: Kopje Cultuur

Maandagmiddag kwam het verlossende woord vanuit het gemeentehuis: de vergunning is verleend voor de jubileumeditie van Kornelis Kopje Cultuur. Het was kort dag voor de organisatie, want deze 20-ste editie is op 9, 10, 11 en 12 september. De organisatie belooft ‘een zeer rijk cultureel programma’.

Monique de Boer regelt de programmering van het festival. „Steenwijk zal zinderen van de activiteiten van regionale en internationale dansers, zangers, muzikanten, acrobaten, acteurs, straatartiesten, tovenaars, kunstschilders, dichters, fotografen etcetera. Het programma is diverser en uitgebreider dan ooit.”

De Italianen en De Keltische Hobbits keren terug

Veel van de verzoeken van trouwe bezoekers van Kopje Cultuur om herhaling van topoptredens uit het verleden zijn gehonoreerd: „De Italianen komen terug en zullen met hun serenades ongetwijfeld weer vele harten sneller zullen doen kloppen, De Keltische Hobbits die met hun opzwepende Ierse muziek in 2019 het publiek op de banken kregen zullen dat nu graag willen herhalen, veel acrobaten en kindervoorstellingen zullen ook herkenning en verrassing oproepen.”

Theaterstuk De Voorzienigheid

Een mooi product van eigen bodem is het theaterstuk De Voorzienigheid dat met acteurs en zangers uit de regio de afgelopen maanden ingestudeerd is. Het vertelt het verhaal van de Voorzienigheid als opvangcentrum van hulpbehoevende kinderen en ouderen en als katholieke onderwijsinstelling met de oprichter Pastoor Muiteman als centrale figuur. Er is plek voor 1400 bezoekers in 5 voorstellingen in de RK Kerk in Steenwijkerwold en in De Meenthe. Vanwege de hoge kosten van de productie wordt voor dit onderdeel van Kopje Cultuur een bijdrage van tien euro van de bezoekers gevraagd. Kaarten zijn vanaf 1 september verkrijgbaar via www.kopjecultuur.nl .

„De eisen die gesteld worden aan een festival zijn, door Covid ’19, ingewikkelder dan ooit”, stelt voorzitter Luc Greven. „Voor een vrijwilligersorganisatie als die van Kopje loopt dat tegen de grenzen van wat reëel haalbaar is. De positieve grondhouding van de gemeente Steenwijkerland bij de vergunningverlening is van betekenis geweest. Ze waren streng, terecht, maar ook ondersteunend.”

Voor de activiteiten in Stadspark Rams Woerthe moeten vooraf (gratis) kaarten gereserveerd worden

Coronacheck bij ingang festivalterrein in het park

De condities die gelden voor het organiseren van festivals in deze tijden van Covid ’19 hebben ook effect voor de uitvoering van de activiteiten van Kopje Cultuur. Zo moeten voor de activiteiten in stadspark Rams Woerthe vooraf (gratis) kaarten gereserveerd worden (zie vanaf 1 september: www.kopjecultuur.nl) en wordt gewerkt met een coronacheck bij de ingang van het festivalterrein in het park. Het park zal alleen toegankelijk zijn via de hoofdingang aan de Gasthuislaan. Voor het theaterproject De Voorzienigheid geldt ook ticketing vooraf en een coronacheck bij de entree van de zaal. Voor binnen locaties geldt een maximumaantal bezoekers.

„Zo kunnen zoveel mogelijk mensen in gezondheid van Kornelis Kopje Cultuur genieten”, aldus Greven.

Er kunnen slechts 750 mensen in het park worden toegelaten, dus voor de liefhebbers is het zaak er snel bij te zijn.

In de binnenstad lopende acts

Verder wordt een deel van de Markt afgezet. Ook dit terrein is slechts na een coronacheck toegankelijk en hier dienen bezoekers een zitplaats te zoeken voor voorstellingen. De rest van de binnenstad is vrij toegankelijk; daar wordt het publiek verrast door lopende acts.

Kornelis Kopje Cultuur is een festival dat mogelijk gemaakt wordt door vele sponsors uit Steenwijkerland en de steun van de provincie Overijssel, gemeente Steenwijkerland en landelijke fondsen. Ook donateurs van Kopje Cultuur dragen jaarlijks bij. Vele vrijwilligers zorgen voor de voorbereiding en uitvoering.

Meer info: www.kopjecultuur.nl ; @stichtingkopjecultuur.


Nieuws

menu